szemeszter Creative Commons License 2008.01.29 0 0 145

Szia Petya!

 

Kezdem a végén:

 

- Olcsó húsnak híg a leve! Aki olcsó, attól hamar megkaphatjátok, hogy mit ne várjatok el ennyi pénzért. A díjnak arányban kell állnia az elvárt teljesítménnyel.

- A társasház képviselőjét Te nem cserélheted le, csak a közgyűlés, de valóban aktívan  részt vehetsz a szervezésben, bonyolításban, a tulajdonostársak felébresztésében.

- Az, hogy valaki mennyire dilettáns vagy tolvaj, sajnos csak menet közben derül ki. Nem biztos, hogy az a legalkalmasabb, aki az ajánlatában profinak nevezi magát csak azért, mert Kft-je van, és már 15 éve ezt csinálja.

- Én csak "mezitlábas" számvizsgáló vagyok, de mint tulajdonos megjártam a hadak útját. Megpróbálok szempontokat ajánlani:

1. Kis házról lévén szó, egyedi elbírálást igényel minden tekintetben, ezért tanácsos olyan kis céget vagy vállalkozót keresnetek, amelyik nem "nagyüzemi" ingatlankezelést, hanem családias társasházkezelést és képviseletet biztosít.

2. Az ideális jelölt a Társasház címe és lakásszáma alapján nem tud ajánlatot adni. Ahhoz, hogy valaki korrekt ajánlatot tegyen, meg kell néznie a házat, és el kell beszélgetnie néhány tulajdonossal, hogy fel tudja mérni a várható feladatot, és ennek ismeretében határozza meg a munkája árát.

3. Az ideális jelölt az ajánlat átadásától figyelemmelkíséri a ház ügyeit, és segít a váltás megszervezésében és lebonyolításában, még azzal a tudattal is, hogy nem  biztos, hogy ő lesz a befutó!  Vagyis, az ideális jelölt nem vár arra, hogy a félig-meddig vagy annyira sem felkészült tulajdonosok kikaparják neki a gesztenyét.

4. Csak olyan képviselőt válasszatok, aki szakképzett, és nem csak a közös képviseletet, hanem a Társasház kezelését is elvállalja.

5. Tévedésből se válasszatok olyant, aki ingatlankezelésre szerződne veletek, és a műszaki feladatok ellátását a saját cége biztosítja. Ezzel kizárnátok magatokat abból a lehetőségből, hogy egy-egy nagyobb műszaki munka esetén más cégek is pályázhassanak. Máseészt, ha az egyes szolgáltatók (takarító, kazánkarbantartó, kertész, ...) nem a Társasházzal szerződnek, hanem a képviselettel vagy a kezelővel, akkor az sokkal többe kerül a Társasháznak.

6. A képviseleti díjra hangsúlyozottan br. összegben kérjétek az ajánlatot, nehogy a számlán szembesüljetek a + Áfa-val. 

 

A VII. kerületben elég balféjnek kell lenni ahhoz, hogy egy ház műszaki szempontból egy helyben toporogjon. Az egyik legsegítőkészebb, és legbőkezűbb kerület a társasházak ügyében. Még a megírt pályázatot is hajlandóak leellenőrizni, mielőtt beadja a képviselő.

Még egy aprócska észrevétel: ha nem publikus a címed, nem igazán tudnak megkeresni, és szerintem senki sem fogja nyilvánosan közzétenni az ajánlatát.

 

Előzmény: petyat (144)