repkény Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1461

"Hát, ezt nem te, meg nem én fogjuk megmagyarázni, mivel én bevallottan nem értek ehhez, te meg ránézésre.:))"
Pedig nagyon szakértőként kezdted megmagyarázni, hogy a szarvasi kollégiumban tanuló magyar diákok népszámláláskor szlováknak vallják magukat. Én a "ránézés" helyett utánaolvastam a dolgoknak hazai szlovák közösségek oldalain, és tanulmányokból. Igen, tudom, ez még messze nem reprezatatív így.

"Csak azt nem tudom, hogy a magyaroknak a szlovákokkal szembeni magasabbrendűségük"
Hombre! Ki a *** beszélt itt neked magyar felsőbbrendűségről? Én azt írtam, hogy Magyarországon a kisebbségekkel szemben (a cigányság kivételével) toleránsabb a társadalom, mint szlovákiában. Ezen te molyoghatsz kedvedre a magad cinikus módján, de a helyzet nem fog változni.
A helyzet nem genetikai okok miatt alkult így, hanem a történelem sodrában, Slota féle alakok hathatós közreműködésével.

"Megfordítva: van, aki bármely emberrel képes együttérezni, tekintet nélkül annak nemzetiségére, vallására, bőrszínére, stb..."
Belém szorult annyi nacionalizmus, hogy jobban megráz egy magyarországi vonatszerencsétlenség híre, mint egy Indiában történt kétszer nagyobb vonatszerencsétlenség híre. És jobban sajnálom, ha kikap a magyar válogatott, mintha a román, vagy belga válogatott kapna ki. Jobban megráz, ha a családomból hal meg valaki, mintha Argeninában halna meg egy nagyszerű ember. Pedig nem tekintem felsőbbrendűnek családom tagjait a világ többi emberénél. Saját városát az ember szívesebben patronálja, mint egy idegen várost.
Sokan viszont hihetelen magasságokból szarnak az ilyen patriotizmusra.


"Minden fogdán megvert magyar cigó ugyanezt mondaná.:))"
Ők pont nem, de a többi nemzetiség igen, de azért köszi a példád! A "nemzethalál" ugyebár nem igazán fenyegeti a nevezett kisebbséget, sőt.

2005-ben tüntettek a szlovák kisebbség képviselői Budapesten. Ott volt a Matica is (mint az esemény "fővédnöke" SzVSz). Elmondták a problémáikat:

"Ami a magyar televízió kisebbségi szlovák adását illeti szintén felháborító, hiszen kevés a műsor és még ezt a keveset is lehetetlen időpontban sugározzák, ezenkívül a magyar rádió szlovák adását sem tudjuk hallgatni. Akik a petíciót írták, ezt is belefoglalták kifogásként. Úgy gondolom azonban, hogy ebben Szlovákia is hibás, mert nem gondoskodnak arról, hogy az itt élő kisebbségek szlovák műsort tudjanak hallgatni, nézni. Ebben az ügyben a Matica slovenskának nem Budapesten, hanem Pozsonyban kellene fellépnie, ez jelentené az igazi segítséget."

"- Valós problémákat vetett fel a Matica slovenská a budapesti demonstráción?
- Vannak olyan dolgok, amelyekkel egyetértek, ilyen a kisebbségek hiányzó parlamenti képviselete. Mindezek mellett alapvetően elégedett vagyok, hiszen az 1993-ban megszületett magyarországi kisebbségi törvény a párját ritkítja. A sok évvel ezelőttihez képest óriási előrelépés a törvény megszületése, hiszen többek között támogatja a nemzetiségi oktatást, lehetővé tette a kisebbségi önkormányzatok megalakulását. Persze az ezzel járó pénz nem mindenre elég, de óriási dolog, hogy létezik egy ilyen törvény Magyarországon."


Nógrád megye nagy részén több szolvák nyelvű rádióadót lehet hallgatni, mint magyart. Igaz, ezek szlovákiai, és nem nemzetiségi adások.

"Most is ott van a kurucinfón 1 magyarországi szlovákksággal szembeni ellenszenvkeltő ("magyar pénzen kinevelt, a szlovák államért ügyködő hazai tótocska") cikk Gregor Papuček kitüntetése kapcsán."

A kurucinfo idézett cikke valóban soviniszta. Valszeg mindenki érti (egy kivétellel) a különbséget aközött, hogy egy ultra honlap szerkesztősége soviniszta, vagy ha egy kormánykoala egyik 10%-os országos támogatottságú vezéralakja azt mondja, hogy az adott kisebbség rákos daganat az ország testén, amit ki kell vágni.

"miért legyenek korrektek és tisztességesek azokkal akik az elválás előtt pont nem voltak azok?"
A szlovák hozzállás Trianon óta a bosszúról szól. Még 100 év távlatában is azt üzenik a magyaroknak: húzzátok csak meg magatokat, mert Csernova bűne ott szárad a lelketeken! A magyarosítás idején még a polgári, emberi és közösségi jogok ügye még gyerekcipőben járt. Az USA-ban 1865-ben törölték el a rabszolgaságot. A 21. században már magasabbak az elvárható jogok.


"kezdve hirtelen másodrendű állampolgárok lettek a saját hazájukban"
Addig talán elsőrendűek voltak? Visszalépés volt e a szlovákságnak, hogy a latin, illetve német nyelv helyett a magyar lett a hivatalos nyelv? A tényleges visszalépés szerintem inkább az nemzetiségi iskolák magyarosítása volt.


 

Előzmény: dekretum (1454)