passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1451
Szerintem, már messze nem elég csak tiltakozni, és már a sovinizmus sem megfelelő kifejezés arra magyarellenes náci politikára, amit a szlovák kormány folytat.

>>SZLOVÁK EU-PÉNZEK: ''FELEJTSÉK EL A MAGYAR ISKOLÁKAT''

2008. 01. 04.

A Magyar Koalíció Pártja szerint a szlovák kormány képtelen lesz arra, hogy Szlovákia 2013-ig felhasználja azt a több mint 11 milliárd eurót, amelyre az uniós alapok révén lehetősége lenne. Az előző szlovák kormányban éppen az MKP miniszterei hatáskörébe tartozott az európai pénzek kezelése.

Farkas Iván, a párt parlamenti képviselője mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte ennek főleg a hatásköri vita és a szakemberhiány lesz az oka, ami máris megmutatkozik, hiszen az elmúlt egy év során - amióta elvileg lehívhatók az európai pénzek - mindössze egyetlen pályázati felhívást jelentetett meg a kormány, az iskolaügy terén. Az uniós támogatásokért felelős régiófejlesztési minisztériumból a Brüsszel által kiképzett hivatalnokok többsége távozni kényszerült, és problémát jelent az alkalmazottak 20 százalékos csökkentését előirányzó kormányrendelet is, miközben az Európai Bizottság további 950 munkatárs felvételét javasolja - figyelmeztetett Farkas Iván. Az MKP politikusa szerint az eddigi jelekből - például a kormányközeli önkormányzatoknak juttatott állami támogatásokból - arra lehet következtetni, hogy a nemzetiségileg vegyes területekre nem jut majd a támogatásokból.

Felejtsék el a magyar iskolákat

Farkas szerint az említett iskolaügyi pályázat esetében a minisztérium alkalmazottaival közölték, hogy felejtsék el a magyar iskolákat, és csupán szlovák iskolákra nyújtsanak be pályázatokat. Az MKP szerint a kormány a magyar óvodákra, kultúrházakra vagy szociális otthonokra sem ad majd támogatást. Erre jó példa Farkas szerint a műfüves pályákra adott állami támogatások elosztása, amelyek az ország északi és középső részeibe irányultak, az egyetlen kivételt a rimaszombati járás képezte. Csak egyetlen vegyesen lakott község kapott ilyen támogatást: Nyitragerencsér.

Farkas elutasította a vádat, miszerint az előző kormány viszont a vegyesen lakott területeket preferálta volna. A régiófejlesztési minisztérium által kidolgozott anyag szerint az alapinfrastruktúra fejlesztésére felhasznált pénzek 14 százaléka jutott ezekre a területekre, például a 19 nagy közlekedést fejlesztő projektből csupán egyet valósítottak meg vegyesen lakott területen.

(bumm, SITA)<<

(www.bumm.sk)