dekretum Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1439

"Magyar gyerek nem fog szlovák identitásúvá válni szlovák nemzetiségi kollégiumban."

 

Ezt tapasztalatból mondod? Hogy tudtál belebújni mások bőrébe? Vagy amit te nem tudsz elképzelni, az nincs is?:))

 

"mitől nőtt a szlovákság identitásvállalása, ha nem attól, hogy a társadalom toleránsabbá vált. "

 

Hát, ezt nem te, meg nem én fogjuk megmagyarázni, mivel én bevallottan nem értek ehhez, te meg ránézésre.:))

 

A hazai szlováksággal szemben a 90-es évek előtt sem volt intoleráns senki, úgyhogy valószínűtlen, hogy a tolerancia változása miatt vallották magukat többen szlováknak. 

 

De mind1, hogy hogyan van. Te itt fáradhattalanul a szlovák és magyar társadalom közötti minőségi különbséget igyexel kimutatni, hogy "bezzeg nálunk, ezzel szemben a szlovákoknál". Ez egyrészt mosolyt fakaszt bennem, másrészt meg azt akarom, hogy megnyugodj, ezért csak annyit írok: neked van igazad, a magyarok sokkal jobbak mindenben a szlovákoknál.

 

Csak azt nem tudom, hogy a magyaroknak a szlovákokkal szembeni magasabbrendűségük miért nem nyilvánul meg semmi lényegesben? Mert úgy veszem észre, hogy azért a magyarok is csak elpatkolnak 70-80 év után ahogy a szlovákok is, tehát mire is megyünk azzal a magasabbrendűséggel?:))  

 

"Vannak, akik még saját testvéreikkel sem képesek együttérezni, nemhogy nemzettársaikkal."

 

Megfordítva: van, aki bármely emberrel képes együttérezni, tekintet nélkül annak nemzetiségére, vallására, bőrszínére, stb.

 

Éppen ezért, készülj fel, ha te, a magyar, meg 1 másik ember, pl. 1 román fogtok kapaszkodni 1 sziklafalon, és én csak az egyikőtöket menthetem meg, akkor a választásom motivációja nem az lesz, hogy te magyarul kérsz segítséget. És tudod miért? Mert a román ember pont annyit ér, mint a magyar. Szal tőlem ne számítsál többletjogokra nemzetiségi alapon akkor sem, ha az életed múlik rajta. Elbeszélgethetünk a közös nyelvünkön, az iskolában tanított közös történelmen is poénkodhatunk, de nem élvezel előnyt nálam azért, mert te ebbe a nemzetbe születtél.:))   

 

  

 

 

Előzmény: repkény (1426)