renegade Creative Commons License 2008.01.27 0 0 75
Nevetesed sem tudja elfeledtetni velem a Molotov-Ribbentrop szerzodest, kulonosen tekintettel az 1939 aug. 23.-i es szept. 28.-i zaradekokrol.

Az ilyen esetekkel az a probléma, hogy a határvonalak történelmi okokból nem stabilak. Az I. világháború után Curzon angol ezredes döntőbíróként az etnikai határok mentén meghúzta a lengyel--szovjet határt. Ezt aztán a lengyelek fegyverrel módosították, amihez történeti érvet találhattak bőséggel, amit persze a másik fél ugyancsak történeti -- és etnikai -- érvekkel alátámasztva nyugodtan találhatott elfogadhatatlannak. Ezek után -- mit tesz isten -- a Molotov--Ribbentrop paktumban meghúzott határvonal gyakorlatilag a Curzon-vonallal egyezett meg.

Attól tartok, nehéz itt igazságot tenni.

Ráadásul mások se voltak jobbak a Deákné vásznánál. Münchenben Chamberlain és Daladier is asszisztált Csehszlovákia megcsonkításához. No és mi... Ha belegondolunk, az első bécsi döntéssel nekünk juttatott területek is megfelelnek az etnikai határoknak, így aztán Horthyék behunyták a fél szemüket, és elfogadták Hitlert döntőbírónak. Lengyelország ekkor még haszonélvező volt, megkapta Tesínt. És igen, ezek után Sztálin pedig szépen lepaktált ugyanezzel a Hitlerrel.

Utolsónak.
Előzmény: subadubadu (71)