Szia Motun
A jó kis topik igen elhagyatott,ugyhogy ha megengeded,a másik topikon egy srác betett egy cikket egy ancien légionnaire-ről,aztán szóba került Komádi Imre neve.
Talán nem idegen a topik témájától,ha leirom a történetét,összefoglalva a Képi Blanc
cikkét.....
Az öreg 1910 nov.5 én született(gondolom ez áll a légios papirjain)
A légióba 1930 január 30-án állt be önkéntesnek.A kiképzést Algériában kapta a 1RE
(1. Idegen gyalogezred)2 kiképző századánál.
1930 juniusában utnak indult erősitésként Marokkóba,ahol a 3REI 6 századának lett a tagja,Oudjában......
1933 szeptemberében visszatér algériai területre,ahol a az ötéves szerződése lejártáig szolgál,1935 januárjáig.
1936 márciusában újabb öt évre elkötelezi magát a szolgálatra,és elindul Marokkóba ujfennt a 2 REI-vel,ahol tagja lesz annak az alakulatnak akik diszőrséget állnak
Rollet tábornok szemléjénél(!!!!!!!)
1938 augusztus 24-én áthelyezik a Távol-keletre,és áthajózik Saigonba, 1938 szeptember 27-én érkezik meg.
Itt a 5REI 3 századának lesz a tagja,és részt vesz a "Tonkini ezred"összes nehéz csatájában.Részt vesz a dicsőséges Phum Preva-i csatában az 5-ikkel,a Siam ellen,
február 14-én és részese annak mikor az ezred megkapja a "la Croix de guerre 39/45 avec citation á l'ordre de la brigade".
(Szvsz ez a Háborús érdeméremnek,vagy Hadikerestnek valamely igen magas fokozata,
nem tudom hogy az ezred tagjaként mennyire jelölik egyéni kitüntetésként is,talán ha Sándor erre jár elmondja,esetleg Mabelle,de ő is ritka mostanság)
Egy kambodzsai hadműveletben megkapja az "Annami Sárkány Birodalmi Rendjének
lovagi fokozatát.(chevalier dans l'Ordre impérial du Dragon d'Annam.
1941 ben válik 1 oszt .légiossá(!!!!!!!!!!!!!!),11 év szolgálat után,áprilisban,a következő
hónapban előléptetik tizedessé.
Végül 1943 ban ,májusban,Tonkinban,szakaszvezetői rangra emelkedik.
AZ 5 REI Menetzászlóaljával ellenállva a japán csapatoknak,harcokban vesznek részt
A Tonkini Ezred állandó összeütközések közepette elindul Kina felé és átlépve a határt 1945 májusában,majd ujra elindulnak és harcba kezdenek 1946 februárjában.
Nagy bátorságáért és ellenséges tűzben anusitott nyugalmáért,amit számtalanszor bizonyitott mikor alakulata minden csatájában részt vett,egy ujabb magasrangú kitüntetésben részesül,1946 november 15-én megkapja a Katonai Érdemérmet
(il est décoré d'une citation á l'ordre du regiment,la Médaille Millitaire)
Végleg 1947 március 16-án hagyja el a Légió sorait,16 év szolgálat után amit külföldi
harctereken és szolgálati helyeken töltött le.
Kötődése az Indokinai földhöz ahol harcolt néhány évig ott tartotta a Távol-keleten,aztán átköltözött Afrikába,és Gabonban telepedett le.
Ezen a vidéken végrehajtott rövid küldetése során futott vele össze a 2REP egyik százada,és ők vitték haza a Légióhoz,az Idegenlégió nyugdijas otthonába,1999 julius
12-én.
Az otthon legidősebb tagjaként ,rendkivüli tiszteletnek örvendett mind a bajtársai mind az otthon vezetői által,de a hosszú és viszontagságos,nagyon mozgalmas életut
nem mulhatott el nyom nélkül.
2006 augusztus 29-én visszaadta a lelkét a Teremtőnek,ezentúl bajtársai között pihen a Légio temetőjében,néhány lépésre Rollet tábornoktól.
.