lelkesz Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1497

sulubator,

 

a köv. bejegyzésben részben magamat idézem (harcművészet topic)

 

Kiskorúaknak Izraelben legalább húsz éve oktatnak kravmagát, több gyerek tanul ott ilyesmit, mint felnőtt. Része az óvodai és általános iskolai tananyagnak, kötelezően.

 

 Nem azonos a felnőtteknek oktatott módszerrel, szinte másik stílus. Mások a helyzetek, mások a technikák (egyszerűbbek és jóval enyhébbek, "kímélőbbek" a támadóval szemben, hiszen senki nem akarja, hogy a kisfiát vagy kislányát kirúgják a suliból, mert teszem azt szilánkosra törte társa  arcát, még ha önvédelemből is tette...), más a felkészítési folyamat: az edzés nagy része testnevelési játékokból áll, melyeknek egy része általános, egy része pedig speciális jellegű. A gyerekek alig kerülnek egymással kontaktba, soha nincs közöttük ütésváltás edzésen, inkább az oktatóval edzenek egymás után, sok a birkózás stb. 

 

Akitől tanultuk külföldön a módszertant és az eltérő technikákat (hárman vagyunk aktív oktatók jelenleg hazánkban: mindannyiunk "civil" végzettsége is szakirányú), Zev Cohen, 17 éve tanít gyerekeket odakint úgy, hogy emellett biztonsági területen felnőtteket is képez. Azt hiszem, látja a különbséget.

 

 

"sztem a lényeg az elkerülés, pláne gyerekeknél.

ha HM-ről van szó, az a lelket is fejleszti, erősen"

 

Ilyesmiről van szó, és valós helyzetek modellezéséről. Minden technika úgy ér véget, hogy a kiskölyök rámutat a támadójára, s kiabál, hogy "megtámadtak" és elfut. Sőt: a megelőzés maga is lényeges - nem katákat gyakoroltatunk a gyerkőcökkel, hanem azt, hogyan kerüljék el a bajt. Ha gyanús alak jön szemben az utcán, fusson el; ne mászkáljon egyedül lehetőleg, még nappal sem stb. Ne viselkedjen kihívóan, legyen büszke, de szerény. Önbecsülést tanítunk, nem ölést. :)

 

Egyébként ebben a hónapban négy általános és egy középiskolában (utóbbi nem gyermek, hanem tinédzseredzés, én ifiprogramnak hívom - ez picit másabb, "felnőttesebb", mint a KravJunior) indult el a program tesióra keretein belül, s a pedagógusoknak nagyon tetszik - nem is beszélve a szülőkről, akik a délutáni edzésekre hozzák a kicsiket. A gyerekek egy része pedig már az első óra után jelentkezett iskolán kívüli órára... :)

 

Tehát mégegyszer: ez nem felnőtt kravmaga, ez gyermek kravmaga. A karatéval, kungfuval stb. ellentétben modern helyzetekre készít fel, pl. több ellenfélre.

Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok, nem az egyre magasabb övfokozatok megszerzésére törekszik, hanem a gyermek, mint a csoport autonóm alkotórésze van a középpontban, aki egy gondolkodásra serkentő fizikai és mentális tréningen vesz részt.

 

 Viszont nem szabad elfelednünk, hogy nem felnőttek, hanem gyerekek és fiatalok támadásainak elhárítására alkalmas elsősorban. Ha kérdésetek van, kérdezzetek bátran, szívesen válaszolok, privátban is.

Előzmény: sulubator (1496)