gazo2 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 113
Kedves Levelezőtársaim!

1999-ben Bács-Kiskunban rendezték meg a 40. Hídmérnöki Konferenciát. A megye hídjairól egy könyv is készült, melynek egy kis részével, a bajai és Baja környéki hidak leírásával engem bíztak meg. Így a könyvben szerepel egy általam készített reprodukció is a Vörös-hídról, ifj. Éber Sándornak az Éber Gyűjteményben található festményéről.
A Vörös-híd 1830-ban épülhetett. 1934-35-ben megszélesítették. Ekkor került ide Miskolczy Ferenc festőművész Pecáló fiú című szobra.
A híd nyílása 5,4 m volt, 10 m a híd szélessége, 20 m a hossza. Valóban az 1956-os árvíznek esett áldozatul. Ott állt, ahol most az árvízi emlékmű van, a Szentjánosi úton - ma Bajcsy-Zsilinszky út -, tehát a piac vonalában, a Sugovicából a Deszkás utca alá vezető vizen. A Türr István Múzeumban található róla egy fotó, amelyet Nagy András készített. A fotó hátoldalán Nagy András részletesen ír a hídról. Azt szerényen nem említi, hogy a szélesítési és átépítési munkálatok éppen az ő tervei szerint készültek.
Mivel a híd felrobbantásáról több féle nézetet hallhatunk, álljon itt éppen Nagy Andrástól a leghitelesebb: "A Vörös-hidat az 1956-os árvíz elrombolta, majd maradványait felrobbantották az árvízvédelmi szervek, helyét betöltötték."

Tisztelettel:
Gál Zoltán

U. i. Wilde Viktorra szeretettel emlékezem úgy 40 év előttről. Ha ő az akkori kisfiú, úgy szeretettel köszöntöm.