tp89 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 85
pontos méréseket nem tudok végezni de szemre halványabnak tűnt, végül is a cél az lenne hogy minnél jobban megmaradjon a kezdeti átmérő még nagyobb távolsgban is, az érzékelőnek van egy felületre eső teljesítmény száma amivel jellemezték az érzékenységét majd utána nézek. és a diódának is megvan mekkora a teljesíténye és hány fokos szögben szór ha jól lenne eltalálva a lencse rendszer és nem szóródna el fény a lencse mellet vagyis ami fény elhaggya a diódát mindet össze tudnánk nayalábolni és eltekekintenénk a lévegő gyengítő hatásától ( por köd pára stb) és tudnánk az optikánk mekkora széttartású nyalábot állít elő akkor könnyen kiszámolható lenne mekkora távolságban tágul akkorára hogy az egységnyi felületre eső teljesítmény már nem elég az érzékeléshez. Viszont abban reménykedek a hamarabb elgyengűl a jel mint széttágúl túl nagyra. Egy hasonló eredménnyel kibékülnék amit most elértem(tágulásra gondoltam). egy bizonyos tágulás még belefér mert legalább egy kis célzás segítséget ad. 100m hatótáv már jó lenne persze ha többsikerül nem rontom le..
viszont amit az amerikások csináltak az egylencsés módszerrel legalábbis nekem nagyon tágúlt 50-70 m körül már 3méter körül volta kör. és ha még e felett is elég erős a jel akkor elég csak úgy naggyából lőni és talál.
A elvileg ha a lézer nyalábot is akkorára tágítanánk ami már nem veszéjes az is jó volna illetve lézerrel is át lehetne vinni 56kHz-s jelet amit megmoduláltunk még 1800Hz-el különben lézeres adatátvitel se nagyon létezne szóval csak azt akartam mondani hogy lézer és a sima dióda is jó lenne elektronikai szempontból ( illetve hát ekkor a méretben félvezető lézerről beszélünk úgyhogy az alapja ugyan az lézermodul= dióda jó köntösbe) de a led nagyságrendekkel olcsóbb ami nem utólsó szempont a lézer talán már túl professzionális és biztonsági szempontok miatt is jobban oda kéne figyelni a felhasználásra. Lehet lézerrel olyan párhuzamos sugarat csinálhatnánk hogy 3km-ról ki lehetne "lőni" az ellnefelet de ez nem is elvárás és nem is elég költséghatékony szerintem.

Ha amerikáséknak megfelel a dióda és esetleg még tudnánk rajta javítani az optikán az már bőven jó lenne.
Előzmény: _vs120_ (82)