tp89 Creative Commons License 2008.01.27 0 0 81
Helló!
Bocs hogy megint csak egy nappal később reagálok!
A tegnapi nap kipróbáltam a harmadik összeállítást. (egy kis órás kukkerral ha minden igaz ennek 20x nagyítása van ezt kb 7 mm re kellett tenni a réstől a rés nálam egy 1.5 mm -es lyuk egy müanyag darabon. És ezt az összeállítást helyeztem a már meglévő 50mm-es (kb 135mm-es fókusztávú) lencse fókuszpontjába. A nagyobbik lencsét egy pvc cső végére erősítetem az optikai rést és a kukkert is úgyszintén a csőbe az állítás lehetőségéet megyhagyva, és kézzel próbáltam beállítani a megfelelő pozícióba a ledet.
Kimondottan siker a köbön!!! A vetített kör ha jól állítottam be ugyan akkora maradt mint mikor elhagyja a nagyobbik lencsét. Viszont kevesebb a fényerő ami lehet annak is betudható nem tudtam jól bevilágítani a rendszerbe, illetve az is baj lehet hogy a led fényének kúpszöge kb 40 fokos, így nem a teljes fény a lencsére jut hanem nagyrésze elszóródik a kissebbik lencse mellet. A fényfolt ahogy egyre messzebbre világítottam vele egyre jobban etompúlt a pereme végül is ez szerintem nem gond. mert ahogy mondtátok is itt nem egy képet szeretnék leképezni hanem úgymond adatátvitel a cél.
ahogy besötétedett kipróbáltam szabadtéren is. sokkal jobb eredményt produkált mint az előző egylencsés megoldás viszont mondom csökkent a fényerő, így kb 30m-re láttam még hava világítok utána már nem láttam.( az egylencsés módszerrel 30m-re már 1.5m-es kört vetített, ezzel a módszerrel nem volt nagyobb 30cm-nél szerintem)
Ez az egész optika egy játék része lenne a link amit adtam az is egy ilyen oldal ahol ezzel a lasertag nevű paintball vagy airsofthoz hasonlítható játékkal foglalkoznak. egy nem túl bonyolúlt elektronika vezérli az egészet és a lövéseket fókuszált infra sugárral vitelezik ki, minden emberen érzékelő van ami a találatokat jelzi, ezt aztán még bonyolítják életerő számlálással illetve fogy a virtuális töltény stb.. ilyen játékot lehet játszani már több helyen is magyarországon is.(pénzért) Nem azért mert olyan sóher vagyok de szeretek barkácsolni és alapvetően is tetszenek az ilyen home made dolgok, szóval egy barátommal elhatároztuk hogy szeretnénk egy ilyesmit építeni, mégha nem i lessz olyan komoly mint gyári társai. A neten találtunk pár oldalt ahol foglalkoznak a fegyver építéssel is nem csak árulással. viszont mindenütt csak ezt az egylencsés megoldást láttam. Ezért próbáltam én is ezzel de egyenlőre egy fehér leddel amit látok szabad szemmel is. Amit sok helyen használnalk az egy 10fokos kúpszögű nagyfényerejű infra led (940nm). Kezdetben én is nézelődtem a lézerek terén borsos áron még hozzá is lehetne jutni infra lézerhez de azok több száz mW-os teljesítményben kaphatóak.. az az igazság vannak videók a neten ahol pl vörös és zöld tehát látható hullámhosszú lézerrel , 75mW-tal már eldurrantanak egy lufit vagy meggyújtanak egy gyufát szóval nem akartam látáskárosodást a dologból így tovább a lézermodulokkal nem is törődtem illetve hát láttam hogy mindenki mezei infraledet használ mint akár a távirányítóban. A ledek lelki életét annyira nem ismerem de tudom hogy míg egy fehér fényű led ami eléggé tud vakítani kb 40mA vesz fel addig ezek az infra ledek amiket ajánlanak akár 150-200mA is felvesznek és ezek a ledek se melegedésre fordítják az energiát úgyhogy a maga hullámhosszukon fényesek lehetnek.
Szóval egyenlőre jónak látszik ez a többlencsés megoldás ( többek azt állítják ezzel az egylencsés rendrszerrel 100m-re is el lehet "lőni" sikeresen de art sehol nem mondják mekkora területet irtanak ki vele???)
Nem tudom eddig miért nem csinált senki ilyen jobban koncentrált elrendezést lehet nem találtak ilyen forumtársakat :-)
most azon gondolkozta mlehet megpóbálom még egy picivel nagyob optikai réssel illetve jobb kidolgozottságú építőelemekből mert így az egész mocorog és minden csak úgy naggyából van öszzerakva.
a kukker amit használok nem tudom mit tartalmaz egyik végén domború másik végén homorú a lencse de fúkuszálni összefókuszálta a fényt a megfelelő méretre .
Edgar kérdésedre válszolva egy faluban lakok de hétközben miskolcon mert ott tanulok még.