Vélemény: én a hőkövetős megoldásra szavazok. Miért? Csak.
Nem tudom a t. forumozók láttak-e már közelről Sidewindert (AIM-9 széria - Raytheon) én igen. Egy vacak kis 70-80 kilós cső, aminek a robbanótöltete mindössze 5-9 kiló körüli. Attól függ melyik változat, gyanítom hogy 1975-ben az alsóbb értékek lehettek. Ebből kifolyólag a hatótávolsága sacc per kábé csak 8 km, viszont elég gyors, átlagban 2,5 Mach. Éjjel különösen praktikus, mert a nap nem tudja megbolondítani.
Ha valóban ezzel puskázták le az LCI-t, akkor kötelezően kettőt indítottak belőle. A kis töltetnek nem az a feladata, hogy szétrobbantson egy repülőgépet, hanem hogy bebújjon a hajtóműbe, és azt tegye működésképtelenné. A többi csak járulékos hatás (szétspriccelő alkatrészek stb.). A Tu-154-esen tök mindegy, melyiket trafálja el, de ha véletlenül a középső lukba ment, azt mindjárt rendbetette a vezérlőrendszert. Ettől még a gép többi része egyben maradhatott és ilyen magasságon már a kihermetizálódás sem olyan durva, mint mondjuk FL 310-en.
A Szaloniki eset óta tudjuk, mire képes az urali acél...
Egyébként a vizsgálati jegyzőkönyv azt írja, "A repülőgép BOD NDB-től észak-nyugatra 6 tengeri mérföldre zuhant le". Ha valaki lusta számolni, durván 11 km.
Ami a filmet illeti, akkor a kémeimet megdícsérem, tehát igaz, bár azt nem értem, miért egy moziban mutatják be és egyetlen napon, nem pedig valamelyik TV-ben, ahol fel is lehetne venni - vagy pont ezért? Gyanús, nagyon gyanús...
Speciel én február 1-jén nem leszek Bp-en, tehát nem tudom megnézni, de ez egyéni szociális probléma. Kár.