Watchman Creative Commons License 2008.01.23 0 0 327

Shalom break! ;)

Információra lenne szükségem Elias LEVITA és Paul VULLIAUD felől. Gondoltam ha valaki, Te hiteles információval tudsz szolgálni felőlük. Magyar kommentek érdekelnek, de jöhet angol is. Annyit tudok, hogy a reformáció korai szakaszában Elias Levita, több német protestáns teológus mentora volt a Tóra (Ószövetség) (újra-)értelmezését illetően. Paul FAGIUS is tőle tanult, aki Isny iskolamestereként és lelkészeként dolgozott, gondozva Elias Levita és más kortárs zsidó mesterek biblikus és nyelvészeti munkáit. (Forrás: MTA). Paul VULLIAUD-nak pedig van egy műve, a "La Kabbale juive" - nem tudom, hogy elérhető-e magyar nyelven -, amiből René Guénon többször idéz, amikor a templom építéséről és ősi papi tudományról beszél. Természetesen nem arra vagyok kíváncsi, hogy a zsidó-kabbalisták a reformációra milyen hatással voltak, sokkal inkább az "égi közvetítők" doktrínája érdekel, mint ahogy arra R. Guénon is tesz utalást: "...a Shekinah titkos tradíciójának kapcsolata van a Messiás fényével." Beszélj nekem erről.