Kara-Indas Creative Commons License 2008.01.23 0 0 97

"ha valamit a Püski adott ki, akkor az már csak vicces topikokba való..."

 

 

Ruszoly József kötetei a Püski Kiadó gondozásában:

 

- Európa jogtörténete

- Európa alkotmánytörténete

- "és így is a mi korunk" Írások és források Magyarország alkotmánytörténetéhez 19441949

- Újabb magyar alkotmánytörténet 18481949

- Országgyűlési képviselő-választások Magyarországon 18611868

 

 

 

Dr. Ruszoly József Debrecenben folytatott középiskolai tanulmányok után a Szegeden szerzett jogi diplomát.

 

1963-tól 1981-ig a szegedi Jogtörténeti Tanszéken tevékenykedett, bejárva az egyetemi grádusokat a gyakornokságtól a docensségig. 1981-ben Miskolcon, a Nehézipari Műszaki Egyetemen egyetemi docensi beosztásban megszervezte a Jogtörténeti és Jogelméleti Tanszéket, amelyet 1988-ig vezetett, s ahol egyetemi tanárrá nevezték ki 1986-ban. Szegedre visszatérve 2005-ig a Jogtörténeti Tanszék vezetője volt. További jogviszonyban újjáalapító professzorként 1995--2000 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (Debreceni Egyetem) Jog- és Államtudományi Intézetének igazgatója, a Jogtörténeti és Jogbölcseleti Tanszéknek pedig vezetője volt.

 

Az utóbbi évek egyik nemzetközileg is legelismertebb hazai jogtörténésze, iskolateremtő egyéniség. Tanítványai ma a hazai jogtörténeti tanszékek csaknem felét vezetik. Kutatásai főként a hazai – kitekintésben az európai – polgári képviseleti rendszerek történetére irányulnak. Előbb a választójog és a választási bíráskodás, az utóbbi években pedig emellett a honi municipális önkormányzatok 19–20. századi történetével is foglalkozott, ill. foglalkozik. Eddig több mint hatszáz közleménye és tucatnyi, szakmailag megkerülhetetlen könyve és nagyobb átfogó tanulmánya jelent meg.

 

A Debreceni Egyetem aranykönyvébe azzal írta be nevét, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1949-ben felfüggesztett debreceni jogászképzés 1996-os újraindításában. Fél évtizedes fáradhatatlan szervező munkája nélkül ma nem létezhetne a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

 

Érdemei elismeréseként 2006. november 25-én a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatták.