tigristomi Creative Commons License 2008.01.22 0 0 38

www.tantralap.hu , innen van:

 

Az ondót egy finom, "ojas"-nak nevezett (jelentése erő, vagy hatalom) energia aktiválja. A belső orgazmus alkalmával a férfi kivonja ezt az energiát a spermából. A kilövellt anyag így élettelen, megtermékenyítésre alkalmatlan lesz, viszont szemben a test felfrissültté és aktívvá válik.

 

 Erdekes, ez ellent mond annak, amit Swami Satyananda  Saraswati mond. Annak is ellent mond, amit Mantak Chia ir a konyveiben. Itt valaki teved. Ha jobban korulnez az ember a tantralap.hu-n, akkor latja, hogy ez Oshotol ered. Ez mar mindjart megmagyarazza a fenti allitast.

 Sok buta jogi, minek szenved az ondo visszatartasaval, Mantak Chia is minek szenved vele, amikor az energiat ki lehet vonni belole. Ez igazabol minden erdemi spiritualitassal vagy az energiakkal foglalkozo rendszernek ellentmond.

Ha oszinte vagyok, azt mondom, hogy ez hulyesegnek hangzik, amit fennt irnak. Ha egy lenyeges elem egy rendszerben hulyeseg, akkor milyen az egesz rendszer???

 

 Az mar a wikipediaban latszik, hogy a tantra bonyolultabb dolog, mint a burkolt erotika, amikent sok arra szomjazo embernek probalnak tantra neven vmi egesz mast eladni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tantra

 Az irodalomnal erdekes, Satyananda nevet lehet latni, Oshoet nem.

 

 Ez az oldal szinten sejteti a tantra osszetetseget, azonban aki irta, erezhetoen nincs tisztaban a gyakorlattal:

http://www.freeweb.hu/tarrdaniel/documents/HinduTantra/Hindu%20Tantra/WebHinduTantra/yoga.htm#TantraYoga

 Tobb linket ugye a forumbol alabbrol vettem, nehanyat en talaltam.

 

  Ez az oldal mar jobban kozelit ahhoz a kephez, amit korunk egyik legnagyobb joga mestere is ir a tantrarol:

 http://www.anandamarga.org/articles/tantra.htm

 Itt ez all:

 The relationship of guru and disciple is very important and is a key feature of Tantra.

 Ezzel szemben ugye a fennt altalam ocsarolt tantralap.hu ezt irja:

 Korunk újfajta energiája véget vetett a guruk korszakának.

Régebben a spirituális fejlődés elengedhetetlen módjának tekintették a személyes beavatást. Az előnye az volt, hogy adott egy kezdeti energialöketet, amelyet referenciaként lehetett használni, mint elérendő célt a továbbiakra - de általában az ereje idővel elveszett. .....

Ezért a szellemi vonal fogalma mára korszerűtlenné vált.

 

 Megint sarkallatos es eleg nagy ellentmondasok. A fenti mondatok egyebkent amugy is totalis hozza nem ertesrol tanuskodik. Aki ezt irta, az nem erti a guru szerepet, nem erti a joga folyamatat. Milyen ujfajta energia van egyebkent?? A szellemi vonal fogalma korszerutlen (??) - minden tudomanyban szukseg van a tapasztaltabb iranyadasara, es tudasara, miert lenne ez maskent a tantraban???

 

 Osho konyve, ha jol vettem ki, a tantrarol:

http://www.osho.nl/New-Osho-NL/EnglBooks/FromSex.htm

 Jo, ez csak bevezeto, de ugy tunik, beszel, beszel, lyukat az ember hasaba.

http://www.oshotantrainstitute.com/home.html

 Itt semmi utalas nincs arra, amiket en olvastam, hogy a tantra elemei. Eleg hamar itt is a szexrol lesz szo. Ez igy megint dilletans szovegnek hangzik a tantrarol.

 Itt Osho osszefoglalja a tantrarol, amit gondol:

 http://www.newfrontier.com/nepal/osho-tantra.htm

 Hat, ez eleg lazan veszi a magasabb tudatallapotok kifejlesztesenek kepesseget. Ez megint teljesen maskent hangzik, mint amit Satyananda mond, es amivel sok mas tantra forras is megegyezik. Osho azt mondja, mindent lehet, es kozben a szex egy fo eszkoz a megvilagosodashoz. Konnyu elvezetekkel teli laza ut a megvilagosodashoz. Egy ket elem tenyleg van, ami habar mas ertelmezesben, de megtalalhato a tantraban, igy osszecsomagolva azonban ez oszinten szelhamossagnak hangzik.

 Osho altal a Vigyan Bhairav Tantra 112 meditacio technikajanak az ertelmezese:

http://www.meditationiseasy.com/mCorner/techniques/Vigyan_bhairav_tantra/introduction.htm

 Ez igy onmagaban nehezen velemenyezheto. Tortenetesen ennek az ertelmezese megvan a Satyananda tradicio elemzeseben is. Probaltam osszehasonlitani a kettot, nehez volt, mivel Osho nem ertelmezi az eredeti szavakat kulon kulon, es nem csatolja az eredeti szoveget. A ketfele forditas es ertelmezes azonban egesz mas, Osho itt is beszel, es mondja az egyszeru torteneteit hozza. A Satyananda iskola valtozata a joga terminologiajat hasznalja az ertelmezesnel, valahogy a hatas az, hogy naluk sokkal jobban ugy tunik, hogy tudjak mirol beszelnek.

 

 Egy nekem ajanlott europai  hiteles tantra iskola.

http://www.danielodier.com/ENGLISH/entree_e.html

 Ha valaki vegig nezi az oldalt, sehol sem talalkozik szexxel. Vajon miert nem?

 

 Jonak tuno tantra konyv:

http://www.amazon.com/gp/product/1559392355/ref=wl_it_dp?ie=UTF8&coliid=I190INFLBBRJ4H&colid=3RG1THYHBMTPP

 Aki bongeszi kicsit a netet, az talal tobbet is, nem sokat.

 

 En elsosorban a jogat ismerem. Ugy gondolom, hiteles joga iskolat, tanitot, nagyon nehez talalni. Azonban ugy latom, kicsit laikuskent a tantra temaban, hogy hiteles tantra iskolat, vagy akar csak vmi erdemleges irast a tantrarol, meg sokkal nehezebb talalni, mint a jogarol.

 

 

Előzmény: dialektika (29)