Gregor Samsa Creative Commons License 2008.01.20 0 0 1757

Ó, hát akkor kellőképp belemélyedtél már a heideggeri gondolatkörbe... (Külön irigyellek amúgy, hogy volt szerencséd F.M. szemináriumaihoz. Nekem sajnos nem, és Heideggert sem olyan mélységben tanultam, amennyire szerettem volna... Pl. szó sem esett a kései H. munkásságáról ("A Metafizikai alapfogalmai" c. mű pl.)) A primer források természetesen mindig a legjobbak, ehhez kétség nem fér, viszont az elszántság könnyen bumerángként üthet vissza, mint ahogy most nálad is. Ezért lehet hasznos elsőnek egy-egy jó interpretációval kezdeni. Hiába érti meg valaki elsőre mondjuk Kant, Hegel, Heidegger filozófiai rendszereit (hogy csak három önkényesen választott nehéz szerzőt említsek), ha nem áll össze a kép az intenciókat illetően, ha nincs mögötte az az alap, amely elrendezheti a legnehezebb terminusokat egy még tágabb kontextusban. Amely tehát segíthet kialakítani egy kanti/hegeli/heideggeri képet.

Robert Zimmer könyve úgy közérthető, hogy mégsem populáris és minden lényeges terminust érint, magyaráz (igaz, nem könyvnyi méretben, de itt nem is ez a cél).

(Bocs, de ez a "Heidi..." Szóval Heidegger.)

Előzmény: blerocs (1756)