Szia!
Örülök, hogy újra "látlak", gondoltam ,hogy a 20.-a, mint határidő szorít.
Igazából nem gondoltam semmi másra, mint egyfajta megelőzésre.
Leírnám mi mit szoktunk csinálni.
Minden munka után, simán le szoktuk mosni a négy lábat, lábtőtöl, és csánktól lefelé, nagy hangsújjal, az elejét, mivel az a "teherhordozó" nagyobb százalékban. Ezt higeg csapi vizzel. A hideg víz segít a felmelegedett inakat, inhüvelyeket az eredeti, állapotra összehúzódni, mivel a felmelegedett szövetek kis mértékben vérbőek lesznek és megduzzadnak. Ezt a fojamatot szabad szemmel nem lehet látni, de ez igy működik. Ha ezt a 8-10 percet rászánod, biztossan sokáig marad a lovad lába "gyári" állapotban! Az izomzatot ki kell hagyni a hideg vízzel való mosásból, mert aztán jön a "lemerevedés", "izomgörcs", aztán, rossz esetben jöhet az Anikó férje!!! Ezenkívül minden héten, - álltalában a pihenő napon - egyszer a lovat lábtőig vízben állítotuk, legalább 15-30 percig. Ez megelőzési szángékkal! Mi mivel nem volt kibetonozott "lábáztatónk" a közeli tóban szoktuk csinállni. Ez még a patáknak is hasznára van, mert nem száradnak ki a nyári hőségben. Mivel azonban minden héten meg kell tenni a "versenytávot" egy alkalommal, - mikor mire készülünk - ez komoly terhelés, és ezután mindig bekenjük mind a négy lábat, szintén csödtől-lábtőtől lefelé, egy a "humán" gyógyszertárba kapható krémmel. Ez a krém csodákra képes a lábakon! Verseny után is mindig ezt használltuk!
A kém neve, "ANTIFUGISZTIKUS" kenőcs! Szürke színű, és nagyon kellemes kámforos illata van. Én szerettem, nem mindenki bírja.
Röviden ennyi!
Lehet hogy vannak ellentmondások, de mindennek megvan a maga magyarázata.