pROF Creative Commons License 2008.01.18 0 0 1605
Akkor megsúgom, hogy bár nem vagyok -ász (vagyis nem felsőfokú), de nekem viszont van közgazdasági végzettségem. Emellett magam is a pénzügyi szektorban tevékenykedem, konkrétan éppen hitel és lízing a cég profilja, bár tény, hogy nem ingatlannal kapcsolatosan. Még mindig biztos vagy benne, hogy tutira én tévedek? :)

Az önrész témát szerintem már duplán sikerült félreértened. Pedig pont azért írtam a kis "helyreigazítást", hogy nehogy úgy értsd, hogy az ingatlan teljes értékével megegyezőnek gondoltam a tőketartozást... Látod, előre tudtam, hogy ez lesz, de még így sem sikerült kivédenem :)

Pont azt magyaráztam neked korábban, hogy ahhoz, hogy igazságos legyen egy ilyen rendszer, akkor nem csak az ezután hitelből vásárlóknál kell figyelembe venni, hogy a teherviselési képességük épp a vagyonszerzés miatt csökkent, hanem azoknál, akik legális, adózott jövedelemből szereztek ingatlant korábban, szintén valamilyen kompenzációt kell alkalmazni. Amin te háborogsz, az pont ugyanennek az igazságtalanságnak egy másik aspektusa. Örülök, hogy végre eljutottál ehhez a vonalhoz, talán már kezded érteni, miről beszélek, már nem is tudom mióta. :)
Azt viszont csodálom, hogy akkor a jövedelemadó alapjának csökkentése a törlesztés összegével miért nem zavarná az igazságra áhítozó lelked, amikor aki már korábban kifizette az ingatlanját a legális jövedelméből, pont ugyanúgy többet fog fizetni. Érzed már az ellentmondást? :)

Na, akkor elmondom, hogy a lezárási egyenleg nagyonis létezik, és pont az az összeg, amit a hitelező kér a hitelügylet időelőtti lezárásakor. Tehát ez tartalmazza a hátralévő tőkét, valamint némi kompenzációt azért, hogy elmarad a hátralévő időre várt, a kamat útján realizált haszon.

A megelőlegező hitel (hivatalos nevén amúgy kölcsön) elég speciális eset, és ezt valóban jól át kell gondolni, hogy hogyan kéne kezelni. Már csak azért is, mert annak pont az a lényege ugye, hogy szociálpolitikai okokból segítsék ingatlanhoz jutni azokat, akik szeretnének gyereket vállalni. Ezután nem lenne túl szép dolog ugyanezeket az embereket egyből jól meg is adóztatni, hogy mit képzelnek, hogy valahol lakni szeretnének a gyerekekkel. Bár valóban, micsoda luxus!
Szóval a megelőlegező kölcsönnél pl. a vállalási idő alatt az állam által megfizetett tőkerészt pl. a korábban ismertetett módon lehetne figyelembe venni. Ez egy lehetséges megközelítés. A vállalás teljesítésekor pedig értelem szerűen már a teljes támogatás összegének megfelelő ingatlanrész is adóztatható, bár szociálpolitikai okokból én lehet, hogy ezt is meggondolnám, legalább egy bizonyos időre felfüggeszteném. Elvégre nem azokat akarom sújtani, akik új adófizetőket hoznak a rendszerbe hosszab távon. :)
Előzmény: nazabiker (1604)