nazabiker Creative Commons License 2008.01.18 0 0 1604
"természetesen az önrészén felüli részről beszéltem végig" - na és? Ha van egy 35 millás ingatlanom, de ebből 15 milla utén nem fizetek adót 20 évig, utána meg egyből eladom, akkor az korrekt? Hiszen csak 20 évnyi 15 milla utáni adót nem fizettem meg, ez év 0,5% esetén szerény 1,5 milla:) Amúgy az "önrész" az pont az, amit te a saját önerődből fizetsz meg, annak smemi köze ilyenformán a tőketartozáshoz.

"Ennek az arányos közteherviseléshez van köze." - pont arról beszélek én is. A fenti példa alapján aki egy 25 millás házban lakik és még azelőtt kifizette, hogy a törvény hatályba lép, én 20 év alatt hozzá képest ennyivel kevesebb adót fizetek csak azért, mert én hitelből vettem.

"ettől még ugyanúgy meg lehet állapítani, hogy egy adott időpontban még mennyi tőke jellegű tartozása van az ügyfélnek" - nem, mert NEM TÖRLESZT TŐKÉT. De ez tökmindegy, mert ha "rendes" lejáratkori törlesztéses hitelt választok, akkor mindne pillanatban maximális a tőketartozásom és a végén egyösszegben törlesztek, akkor is megspóroltam az adót.

"lezárási egyenleg" - ilyen nem létezik, mivel amíg van tőketartozás addig nem lehet "lezárni" egy ügyletet.

"Azért nem értem, hogy mit nem értesz" - azért nem érted, mert fogalmad sincs az ingatlanfinanszírozásról. Az a helyzet, hogy vannak mág a tőke+kamat-on kívül még más tényezők is a dologban, amit bele sem számoltunk. Pl: megelőlegező hitel, amit az államtól kapsz. Most akkor annak a tőkéje is csökkentse az adóalapodat?

"Te amúgy közgazdász vagy jogász vagy?" - egyik se, de konyítok kicsit a témához, mivel anyám ügyvéd én meg egy banknál dolgozom. Valamelyest ismerem a témát, mivel ismernem kell a termékeket ezért ismerem a jogi szituációt is.
Előzmény: pROF (1603)