Törölt nick Creative Commons License 2008.01.17 0 0 548
A mezőőri járulékról

 

A zártkert, mint terület felhasználási kategória az 1994. évi LV. Termőföldről szóló törvény értelmében megszűnt. Azóta az említett törvény csupán mezőgazdasági külterületeket tart nyilván.

 

A zártkert elnevezés a 60-as években született és nyert politikai tartalmat is azzal, hogy el kívánták különíteni a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok tulajdonát képező, nagyüzemi gazdálkodásra alkalmas földeket az arra kevéssé alkalmas területektől, amelyek esetében megengedett volt a magántulajdon is. A korábbi zártkerti besorolást a földhivataloknak már át kellett volna vezetniük, de erre adminisztratív kapacitásuk eddig nem volt. Ezért van az, hogy a tulajdoni lapokon e területeket  – azok nagyságától függetlenül – a korábbi zártkerti és a mai külterületi besorolású földhasználati névvel is nyilvántarthatják.

 

Az önkormányzat mezőőri járulékról alkotott határozata nincs összhangban a fent említett termőföldről szóló törvénnyel. E törvény értelmében, terület felhasználási besorolásukat tekintve nincs különbség a szőlőhegyi és Tárnok más külterületi részein fekvő ingatlanok között, mert mindegyik mezőgazdasági külterület. Miért fizet egy pincetulajdonos 1500 Ft-ot évente, amikor a legtöbb esetben kevesebb, mint 100 négyzetméteres területen mezőgazdasági tevékenységet nem is folytat. Talán megvédi a mezőőr a pincéket az éjszakai betörésektől? Aligha. Ezzel szemben a nagyobb területen gazdálkodók, csupán 500 Ft-ot fizetnek hektáronként, amely az előbb említett 100 négyzetméter körüli pinceterület mintegy százszorosa, pedig ott igazán van mit megvédeni! (Kérdezzék meg erről Deli bácsit!)

 

Figyelve a törvényességre és igazságosságra, célszerűbb lett volna külön járulékot kiszabni a pincékre, a szőlőskertek adóját pedig a méreteikkel arányosan megállapítani.

Azt hiszem, legtöbben hasznosnak tartjuk a mezőőri szolgálatot, ha van értelme. Sajnos a külterületeinken szaporodó szeméthegyek nem erről tanúskodnak. De majd meglátjuk!

Az utóbbi évben sorra születnek a lakossági fórumok, talán ez a téma is megérdemelt volna egyet a szőlőhegyi tulajdonosok részvételével.

 

Gergely István