illdii Creative Commons License 2008.01.13 0 0 topiknyitó
5 és fél éves lányomnak kibújtak első maradandó őrlőfogának szélső csücskei. Ennek kapcsán szeretnék kérdezni személyes tapasztalatokról, barázdazárás témában. Ahogy tudom, mostanában ajánlják a szakemberek. Mikor érdemes? Ha már mind a 4 őrlő kibújt? Gondolom ebből is az alsók jönnek előbb, azután a felsők. Vagy célszerű elvinni külön-külön, ahogy jön ez a 4 fog, akár egyenként?

A másik: a lányom egészen felfoghatatlanul retteg a fogorvosoktól. Nem tudom, ki vagy mi az oka, nyilván senki sem szeret oda járni, de a családban mindenki jár rendszeresen, ahogy szokás, sosem jajgatunk, vagy efféle. Nekem 2 éve húzták ki 2 bölcsességfogamat, de az sem volt igazán vészes, bár talán abból szűrhetett le negatív érzéseket, nem tudom. Na szóval a kérdés, hogy ténylegesen mennyire kellemetlen a barázdazárás, feltételezve egy erre khm, érzékeny gyereket? A beavatkozás elvi menetével tisztában vagyok, sokkal inkább a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Azon túl, hogy nyilván nem szeretik, hogy turkálnak a szájukban (ki szereti…:/), van tényleges fájdalom pl.? Vagy mire érdemes készülni 5-6 éveseknél?

Előre is köszönök minden hasznos tippet.