>>[i]ha nyaron lemegyek a szlav-testverek-hez,ottaniak foznek specialitasokat,mindig megkinal valami tengeri herkenytut,rak,titashal,polip[/i]
Ezek nagyon finom dolgok, de speciel bóti termékek Horvátországban is épp úgy mint világszerte bárhol. Pláne még hozzátéve, hogy a tenger melléke, Dalmácia kultúrája ráadásul nem is a szláv etnikai gyökerekből alakult ki.(A helyiek azért tudják ám ezt, csak a fővárosból érkező belföldi túristák hiszik, hogy az Adria történelmi szláv tenger)
Nagyáruházakban megkaphatod azt az alapanyagot amit eléd tesznek kuriozumként, de ugyanez igaz már Magyarországra is.Sokszor veszek fekete-kagylót, egészen filléres dolog.
Ami tényleg autentikus cikk, az a több különféle helyi halfajta és fekete kagyló.
A halaikkal az a problémám, hogy nem különlegesen finomak és ehhez képest baromi drágák.
Én a süllőt jobban szeretem, főként filézetten sütve és mártásokkal.
(Épp az előbb fűszereztem egy jó oldalt belőle.)
Ugyanolyan zsíros a horvátoknál a disznóhús, mint Magyarországon, ellenben marhahúsra nincs kialakult főzési kultúrájuk, ami nálunk azért eléggé jellemző.