dq6056 Creative Commons License 2008.01.12 0 0 281
Régóta napirenden van nálam is a matrac-dolog, de csak most értem el a célegyenesbe. A két 160*200-as memorys befutó közül a jövőhéten fogok választani: Yatas Viscostar Relax, vagy Sleep Easy Memory Duet.
Ez utóbbi mellett szól, hogy 50e-rel olcsóbb (ha mégsem ez az igazi, kevesebbet dobtam ki az ablakon - igaz, ez esetben rághatom a küszöböt, hogy miért nem a másikat vettem meg), 3 cm memory foam, amibe nem merül el az ember, de kényelmes fekvést biztosít.
A Yatas memory rétege 7 cm, tehát még kényelmesebb, még puhább a felső réteg. Egyesek szerint viszont zavaró lehet forgolódáskor, ha túlságosan belesüllyed a test, vagy ha túl puha.
A Yatas tudtommal a nagyobb márka, ez török, míg a Sleep Easy olasz. A Novetex egyre nagyobb hírnévnek örvend, gondolom nem véletlenül lettek a Sleep Easy magyar forgalmazói. Bár pont ehhez a matrachoz nem volt sajnos személyes szerencsém, de próbáltam 2 cm-es memorys vákuumot is, s az is megnyerő volt.
Tehát van valakinek éles tapasztalata együtt a fenti kettővel kapcsolatban? Azaz aludt ezen is és azon is?

És hogy én is mondjak néhány dolgot:
Ki kell próbálni mindent! - mondják mindenhol. Ehhez azonban kevés az a 10-20-30 perc, amit rá lehet szánni egy üzletben, ráadásul matraconként. Kényelmesnek majdnem mindet kényelmesnek fogod találni, viszont egy éles próbát, min. pár nap rajta alvást, semmi nem pótol. Ha eleget olvasol utána, ha elég helyen fordulsz meg, ha több emberrel beszélgetsz, akkor is max. 70-80% az esélyed, hogy jól döntesz és a kiszemelt matrac a jó választás. Sajnos érthető okok miatt nem lehet hazavinni semmit egy életszerű próbára, bár lehet olvasni ilyesmiről is. Az árak tekintetében elég szép a szórás, viszont egy adott típus a legtöbb helyen azonos áron szerepel.
Mlori! Egy kis pontosítás:
A Novetex-szel váltottam néhány levelet is, bár pont náluk nem jártam. Roppant készségesek, segítőkészek, mindenre kielégítően válaszolnak. 50e kaució ellenében biztosítják, hogy az alapanyagokat (azaz az egyes rétegeket, tehát nem egy kész matracot) hazavidd, egy héten át teszteld (rakosgatod a latexet a kókuszra, meg a nemtomit a nemtommire; sajnos memorys matracot nem gyártanak, így azt nem is tudnak adni). Ha nem válik be kérhetsz másféle rétegeket a kisérletezgetéshez és folytathatod. Vidékieknek ez kissé macerás, de ez van. Ha sikerült döntened, akkor a neked megfelelő sorrendben rakják össze és gyártják le a személyre szóló matracot, az 50e-től való +/- eltérést természetesen fizeted, vagy visszakapod. Tőlük kaptam prospektust, meghívót "alvásnapra" is (ez egyfajta bemutató, előadás a pihenéssel, alvással, matracokkal kapcsolatban), pedig csak email-t váltottam velük.
Cimbóka!
Gerincprobléma esetén a többség nem rugós matracot ajánl. Persze a rugósak között is megvannak a különböző keménységű, kényelmi rétegű, sőt memorys kivitelek is. Felvetődött nálad is a Novetex. Igaz, magyar cég, de az általad belinkelt matracot nem Ők gyártják, csak forgalmazzák, 15 év garival, tehát nem lehet rossz, nálam is ez az egyik jelölt. Egyébként fordulj hozzájuk bizalommal a kérdéseiddel mailben - bár most év elején kissé le voltak lassulva!
Memorys matracot pedig kötelező kipróbálni! A megtámasztásról annyit - mivel kérdezted -, hogy a memory réteg az típustól függően 2-10 cm közötti vastagságú, ami alatt egy keményebb hab réteg van (vagy valamilyen rugós akármi). Ráfeküdve a memory réteg a súlynak és a hőmérsékletnek megfeleően nyomódik be, veszi fel a test alakját, míg alatta a keményebb réteg adja a masszív tartást.