repkény Creative Commons License 2008.01.10 0 0 1053
véleményem:
Én nekem nincs bajom a szlovákokkal, de az SNS és Slota erős támogatottsága azt jelzi, hogy a szlovák társadalom beteg. Slota a szó hétköznapi értelmében fasiszta. "Magyarság = rákos daganat Szlovákia testén, amit ki kell vágni" - ugye mindenki emlékszik erre a mondatára. A szlovákok tizenvalahány százaléka szimpatizál az SNS fasizmusával. Húsz szlovákból háromnak szimpatikus ez a hozzállás. Az emberek úgy néznek Slotára, mint igaz hazafira, akinek ami a szívén az van a száján. Sajnos a szíve helyén egy nagy mocsok van.
Az SNS fasizmusa sajnos ott van a szlovák kormányban, Európa közepén a 21. században. Fico is keményen nemzeti. Ez még nem lenne baj, de soviniszta is. Szlovákiában ez a két fogalom szinte egybeolvad. A hazafiság mércéje a magyarellenesség. A fő cél a magyarság elüldözése, beolvasztása. Valamelyik szlovák lap újságírója találóan fogalmazott: megmutatják a magyaroknak, ki az úr a házban. És ahol úr van, ott szolgának is kell lenni. Ez lenne a magyarság. Akinek nem teszik a szlogasor, az mehet az anyaországba, vagy asszimilálódhat. Rengeteg magyar asszimilálódik a szlovák iskolákban, mert úrnak lenni mégiscsak jobb érzés.
A magyar társadalomban is vannak ultrák, soviniszták, de inkább a szubkultúra szintjén, nem pedig a nagypolitikában. A társadalom egyenlőre képes féken tartani őket.
Szlovákiában már a történészek 32 fős elitje (?) is beszállt a történelemgyártásba. Ez durva. Azok, akiktől azt várná az ember, hogy a tudás hatalmával küzdjenek a félrevezetések ellen, most felsorakoznak Slota/Fico/Gasparovic víziói mellett, hogy az egész Kárpát-medence egykoron ős-szlovák föld volt, modern államalakulatba szervezve.