Helló! kössz a választ!
Na igen ezt nem értettem én se miért 108 mm fokusztávú lencsét használnak?
én egy szögfüggvénnyel számoltam ki egy háromszogben a lencseátmérő feléből a szóródás félszögéből hogy mekkora fókusz lenne jó ahoz hogy a fókuszba helyezett led éppen lefedje a lencse területét fénnyel. Én olyan 130 mm körüli értéket számoltam ha jól emléksze més ezért nem volt világos miért 10cm körülit használnak, ezen az oldalon azt írják kisérletezni kell meg hasonlók hát én inkább biztosra mennék szóval gondolom attól hogy infráról van szó nem változik a helyzet.
Én egy olcsó de üveg lencséjű (50mm) nagyítóval próbáltam hogy vetít de fehér fényű leddel. ennek is kb 30 fokos a szórása. A lencsének pedig a fókuszát pont 130mm körülire mértem. (messziről érkező párhuzamosnak tekinthető fényforrást egy felületre minnél kissebb és élesebbre próbáltam leképezni, és ekkor mértem a lencse és felület távolságát.mikor a fúkuszban van a lencse csak egész kevés fényt látni a falon ami a lencsét elkerüli (tehát ami elszóródik fúkuszálás nélkül) relatíve egész jól összeillenek a led és a lencse. ezután kipróbáltam egy nagyobb lencsével (10cm! ez is nagyító) viszont ennek se sokkal hosszabb a fókusza viszont igazad lehet mert tényleg kissebb a képe amit vetít csak hát nem tudom nézted e az oldalt amin volt az ábra ez egy infrás elvű paintballhoz hasonló játékhoz kellene és 10cm-es cső egy ilyen puskán már lehet nagy. a lencseméretek ott vannak amiket használnak azt állítják ezzel 200 méterre is el lehet "lőni" kérdés mekkora területet fed be azzal már nem dicsekedtek...
igen kompromiszum kellene az első baj az hogy muszűj 950nm eres hullámhosszú dióda amiben végül is még lehetne is találni 100 foktól egészen 14fokos ig is talán és akkor ehhez kéne egy átmérő és fókusztáv páros ami a legjobb eredményt adja. akkor te azt ajánlod kissebb szögű ledet és nagyobb fókuszú lencsét próbáljak?
mostmárcsak a lencse beszerzése a probléma gondolom a gagyi kínai piacos nagyító lencséje felejtős..
honnan lehet (esetleg tetszőleges paraméterűt) lencsét kapni?