Én ezt másképp látom. biztos voltak ilyenek is de azok nem voltak akkor igazán vallásosak.
OKé nem kopizom be a tízparancsolatot, se annak újszövetségi betöltését, de ha találsz benne olyat, ami alátámasztja az Inkvizíció tevékenységét, szólj.
Ha te lépten-nyomon közlöd, hogy én nem értem, amit írsz, akkor engedd meg, hogy én is tegyek egy észrevétel.
Szerintem te pedig befogod a füled, hogy ne is halld meg, amit mondok. A vallás ugyanis nem az, aminek mondod és aminek Dawkins mondja. Cipőt a cipőboltban. Ha a vallás az lenne, aminek mondod, az tényleg sajnálatos volna. De nem az.
Hogy ez miért van, nagyon egyszerű, és nem is kell a vallásig elmenni. A résztvevő megfigyelés az antropológiában pont arról szól, hogy bizonyos rendszereket nem lehet in vitro leírni, csak in vivo. Ha kívülről szemléljük, akkor saját elgondolásainkról mondunk véleményt, nem a vizsgálat dologról. Ennek ellenkezőjéről tényleg nem fogsz tudni meggyőzni, mert ez társadalomtudományi sztenderd.
Ettől függetlenül örültem a beszélgetésnek, érzem a felelősségteljes és jó szándékú hozzáállást a részedről. Az értelmezési horizontot a helyedben kicsit tágítanám, persze ha (majd, esetleg stb.) szükségét érzed.
PS.: a pápás cuccot nem kikerülni szerettem volna, de kicsit messzire vezetne a dolog, ráadásul nem értem hogy a mondaatod végéből miként következik annak eleje (ti.: Krisztus feltámadt, tehát ne használj óvszert?). Ad secundo nem hiszek a pápa primátusában, de ez már az ökumené témáját érinti, ami eléggé off...