cíprian Creative Commons License 2008.01.07 0 0 565

Az ellipszis pályát a következőképp értem csillag esetében (is). Vannak olyan csillagok a tejútrendszerben, amelyek igen nyújtott ellipszispályán haladnak. Amikor a galaxisunk középpontjához közelebb halad el, akkor gyorsabb a pályamenti sebessége, amikor távolabb van a középponttól, akkor lassúbb. A távolabbi pályaszakon nagyobb az árapályerő, mint a közelebbin.

Időnként megszökik egy-egy csillag a galaxisunkból, és erre több magyarázatot találtak. Érdekes, hogy az egyik értelmezés szerint a pályasebesség és az árapályerők optimumánál éri el a csillag a szökési sebességet. Nem biztos, hogy ez a helyes értelmezés, mindenesetre érdekes az árapályerők szempontjából.

"Ennek ellenére szerintem előbb szétrázza a hidrogén molekulát a nyomás okozta hőmérséklet, mint közvetlenül a gravitáció, ami a nyomást okozza."

Itt nincs véleményeltérés közöttünk, végső soron a hőmozgás révén nem jöhet létre a hidrogénmolekula. Csakhogy szerintem a hőmozgás közvetlen oka a gravitációs potenciálkülönbség, hiszen  más oka nem is lehet pl. egy fehér törpe belsejében. Vagyis az a véleményem, hogy a gravitációs potenciálkülönbségből kiszámíthatónak kell lennie a fehér törpében uralkodó nyomásnak és hőmérsékletnek. Tehát a hidrogénmolekula kémiai potenciálkülönbségének (az atomos állapothoz képest) kisebbnek kell lennie, mint a hidrogénmolekula két szélső pontja közötti gravitációs potenciálkülönbség.

Előzmény: Bign (564)