Rbatka Creative Commons License 2008.01.06 0 0 806
Azt a hírt hallottam, hogy a Szerencs-Abaújszántó vonal azért veszteséges, mert sok a vonat, és nem mind van kihasználva.

Lehet, hogy személyzet nincs megspórolva, de üzemanyag, pályahasználati díj, féktuskó, stb. összejöhet egy kis veszteség. Viszont lehet, hogy a délelőtti csökkentet forgalom esetén egy szerelvényt, illetve személyzetet ki lehet állítani 6 óra egybefüggő pihenőre. Ez főnyeremény, mert akkor 18 órát lehet szolgálatban.
Egyébként -a jelenlegi gazdasági, politikai, közlekedési helyzetben- elég ennyi vonat.
Az is tény, hogy volt itt már valami ütemes menetrend féle, csak akkor még MD-k jártak. Volt délben mégegy vonatpár beállítva, amit Szolnok vitt Bz-vel. Volt utas, mégis megszűntették valamiért. Azok most hamarabb/később vonatoznak, vagy buszoznak...

Visszafelé.. én kicsit megbonyolítottam így összességében a helyzetet. Pl. Tiszakécskére tettem a vonatkeresztet, ami ugyan a lakiteleki csatlakozások miatt nem a legjobb, de az utasok szempontjából annál inkább. Ugyanis a sokan ingáznak/utaznak Kecskemét-Tiszakécske között. Esetleg e-mailban elküldhetem annak, akit érdekel.

(A legerősebb utasforgalma most Nyárlőrinc alsó, Lakitelek, Tiszakécske, Tiszajenő alsó, Tiszajenő-Vezseny megállóhelyeknek van. Kecskemétről sokan jönnek Alsóúrrét-Kisfáiig, illetve Nyárlőrinc alsóig, Világoshegyig, Lakitelekig, Tiszakécskéig. Szolnok felől Tószegig, Tiszajenő-Vezsenyig, Tiszajenő alsóig, Tiszakécskéig, és Lakitelekig utaznak. Melegebb időben vonatonként több mint 10 utas van Kerekdombon, és jelentős utasforgalma van Árpádszállásnak. Vonatonként mintegy 25 fő, de gyakran több mint 50! Ezzel nyáron a vonal legforgalmasabb megállóhelye. Ahhoz képest viszont rossz ránézni. Hamár itt tartunk, én úgy képzelném el, hogy lenne egy kúltúrált várakozóhelység valami fényújsággal, és térfigyelő kamerával. Mindkét oldalon Viacolor burkolatú magasperon, a két vágány között kerítés. Lehetne egy olcsó büfé, amiben jegyet lehetne venni. Összességében parkosított, tiszta környezet. Illetve P+R parkoló, és normális járda legalább a 4625. sz. szolnok-kiskunfélegyháza útig. Polgárőr van pár Lakiteleken, ők a rendőrséggel járőrözhetnének. Nyáron óránként Desiro Kecskemétre, Kiskunfélegyházára, Szolnokra... Szép álmok, nemde? Kár, hogy 20 éven belül nem lesz.)