Törölt nick Creative Commons License 2008.01.06 0 0 727
>>Az igaz, hogy a magyar nemesség alapját részben a magyar törzsi-nemzetségi vezetők rétege képezte, de már István alatt megjelentek a jövevény nemzetségek, akik részévé váltak a magyar nemesi nemzetnek.

Pontosan ezt értem én is az alatt, hogy a KM-be érkező hódítók társadalmi elitje alkotta a későbbi politikai nemzet alapját. Szerintem maga a honfoglaló társaság is eléggé struktúrált volt és nem rendelkeztek általánosan egyforma jogokkal, sőt azt sem gondolom, hogy alapvetően a mostani értelemben vett magyar anyanyelvűek vagy etnikumuak lettek volna.
Mindenesetre lényeges törés nem található ennek a politikai nemzetnek a folyamatosságán, hanem maga is folyaatos apró lépésekben változva jutott el addig a nem csak nyelvi, hanem etnokultúrálisan értelmezett szubsztrátumig, amit mondjuk az 1800-as években a magyar mibenlét jelentett. Továbbiakban is ebbe az alpba került beemelésre a szabadságjogok kiterjesztésével a korábban a politikai nemzethez nem tartozók köre és ez vezetett szintén szerves fejlődésen keresztül a mai magyarországi magyarságig.
Az összes elem ebbe a nemesi rendbe került felvételre. Egyénenként kerültek felvételre a jászok és székelyek kivételével és még utóbbi kettő esetében sem beszélhetünk lényeges módosító hatással.

Horvátország ebből a szempontból kivételt képez esetleg.
Előzmény: Hierro Nyh. (721)