klsderm Creative Commons License 2008.01.06 0 0 1843
Kedves Imla!

Sajnos mindennaposak a tévhitek.

1., Régebben egyáltalán nem beszéltem a pácienseimnek arról, hogy a lézeres szőrtelenítés egyfajta fájdalommal jár. Ugyanis úgy gondoltam, ha a hajhagymát elroncsoljuk, annak bizonyos fokú fájdalommal, csípő érzéssel kell járnia, és ezt mindenki tudja. Józan parasztésszel felfogva azt, hogyha a hajhagymát a „bőrben főzzük meg, mint egy darab húst”, annak kell, hogy legyen valamilyen érzete. Ennél közönségesebben nem tudom leírni.
Azután kezdem ezzel foglalkozni, amikor sorra jöttek a páciensek innen-onnan, hogy azt olvasták a hirdetésekben, hogy a lézeres szőrtelenítés végleges és fájdalommentes. Most meg érzik azt a kellemetlen csípő érzést. De ehhez az érzéshez nem kell semmilyen tréninget elvégezni, nem kell meditálni. Fáj, kellemetlen, de nem elviselhetetlen. Fogorvoshoz sem úgy megyünk, hogy előtte meditációs tanfolyamra járunk.

2., A kezelés után pár perc elteltével nincsen fájdalom. A masszás pedig eszébe ne jusson valakinek, mert abból tényleg baj lehet. Gondoljon bele: mi lesz, ha nyáron napégés után a vállunkat „gyógymasszázsban” részesítjük? Hólyagos lesz. És mi van, ha a lézeres szőrtelenítés után, amikor a bőrben 2-4 mm mélyen szintén „foltokban” megégett a bőr, ezt gyapáljuk mindenféle hangzatos „természetes” masszírozó externával?
Azt tanácsolom mindenkinek a lézeres szőrtelenítés után, hogy ne tegyen semmit sem, ugyanúgy, mint amikor napégés történt. És így is megtörténhet a baj. Az egyik páciensem teljes fanszőrzet epilálás után még este a barátjával elment futni és vérhólygosra dörzsölte a területet. Most ezt mondom a kezelés után: ne tegyen semmit sem, különösen ne mossa, ne testápolózza, ne biciklizzen, ne lovagoljon és ne szexeljen pár napig.

3. Még egyszer a fájdalom nem elviselhetetlen, de így is vannak, akik kezelés előtt bevesznek valamilyen közforgalomban lévő fájdalomcsillapítót. Szerintem inkább pszichoterápiás hatása van ennek. Az megfigyelhető, hogy a menszesz idején a hölgyek érzékenyebbek, vagy délután nagyobb testrészt szőrtelenítve előfordulhat, hogy elég nehezen viselik el a tortúrát.

4., Nagyenergiájú fénnyel történő epilálásnál a cél a szőrtüsző elroncsolása. A szelektív fototermolízisnél úgy állítják be a leadandó energia mennyiségét, hogy a szőrtüsző 60-70 fokra felhevülve károsodjon. De a környezet így is átmelegszik, és ezt a hőérzetet vezetik az idegek. Az idegek nem károsodnak. Nagy baj lenne, ha az idegek is „nyelnék a fényt”. És stressz sem lesz. Enyhe fokú stressz a fizetéskor tapasztalható.

Kádárdr
Előzmény: Törölt nick (1835)