Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 669
Inkább a "nyelvi nemzetet" elvét hirdették, nem. Hiszen éppen ott szúrták el a magyarok, hogy azt mondták: nyelvében él a nemzet. Tehát magyar, aki magyarul beszél. Be is lett vezetve hivatalos nyelvként a magyar. Egy olyan országban, ahol a lakosság fele nem magyar anyanyelvű volt. És innentől kezdve a nemmagyarok már nem tekintették hazájuknak az országot, ők is nyelvi alapon külön nemzetekként határozták meg magukat, aztán Trianon lett a vége.
Tehét éppen a "politikai nemzet" propagálása lett volna a szerencsésebb. Azt kellett volna mondani, hogy van egy magyarországi nemzet, amibe mindenki beletartozik nyelvtől függetlenül, mindenki mindenhol beszéljen, írjon azon a nyelven amin akar. Végül is ez csak a középkori nemesi nemzetfogalom kiterjesztése lett volna mindenkire.

Példák:
A svájci francia/olasz/német/stb nem franciának/olasznak/németnek/stb tartja magát, hanem svájcinak.
A finnországi svéd svéd nyelvű finnek tartja magát.

Persze nem a szlovák nacionalistákat akarom védeni, mert nekem úgy tűnik, szlovák nyelvű szlovákiát akarnak. Ugyanazt a hibát követik el, mint annak idején a magyarok. Enyhén szólva, nem dolgoznak azon, hogy az ottani magyarok is a saját hazájuknak érezzék Szlovákiát.
Előzmény: Hierro Nyh. (664)