lefty056 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 659
Azért nem kell félteni a tót atyafiakat, van nekik történelmük jócskán. Ennek a mostani Jánošik kultusznak a magyar-ellenes hangulat fokozása a feladata, hiszen a nagy hőst a gonosz elnyomó magyarok végeztették ki.

Nézzétek csak meg, mi van a Wikipediaban a szlovák történelemről: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Slovakia és érdemes az uralkodókat is végignézni: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rulers_of_Slovakia

Nekem a legjobban az alábbi bekezdések tetszenek:

The territory of the present-day Slovakia became progressively integrated into the developing Principality of Hungary in the early 10th century.

In 997 the head of the old Magyars, Geza, died, and the question of his succession arose. War broke out between his son Vajk and the Head of the "Comitat", the pagan Koppány. That time, Vajk was the ruler of the Nitrian Principality. He established good relations with Slavic nobles and with their contribution, defeated his pagan opponents. Vajko was later baptized and in 1000AD, crowned as Stephen I, the first King of Hungary by Pope Sylvester II´s order.


Azok számára, aki nem tudnak angolul itt a hevenyészett fordítás:
A korai 10. században a jelenlegi Szlovákia területe fokozatosan integrálódott a kialakuló Magyar Fejedelemségbe.
997 a régi magyarok vezetője, Géza meghalt és felmerült az utódlás kérdése. Háború tört ki fia Vajk és a „megyék(?)” vezetője, a pogány Koppány között. Abban az időben Vajk a Nyitrai Fejedelemség uralkodója volt. Jó viszonyt ápolt a szláv nemesekkel, és az ő közreműködésükkel legyőzte pogány ellenfeleit. Vajko-t később megkeresztelték és 1000-ben II. Sylvester pápa rendelete alapján I.Istvánként Magyarország első királya lett.

Ebben az is gyönyörű, hogy ha végignézitek az uralkodók listáját, Stephan I előtt még 10 szlovák uralkodót sorolnak fel (igaz, hogy ezek között van 2 Hungarian chieftan is). Ebből pedig a vak is láthatja, hogy kinek régebbi a története.

Egyébként, nem tudom, mennyire közismert, hogy az ékes szlovák nyelvben két szó is van arra a visszataszító dologra, hogy Magyarország. A jelenlegi képződmény neve Maďarsko, míg a történelmi Magyarországot Uhersko-nak nevezik. Sajnos az angol nyelvben nem lehet ezt finom különbséget kifejezni, de biztos vagyok, hogy a szlovák tankönyvekben a nyitrai fejedelem Vajko-ból lett Stephen I Uhersko első királya, semmi köze Maďarsko-hoz.
Előzmény: Amerigo61 (644)