Csak pár dolog:
1. Azért írtam, hogy mondjuk a 840+865 párosítás vagy 835+865 is igen jó, mert így a növényeknek ott a sárgásabb fény, a nézelődő pici szemének meg a jó színvisszaadású, kékes fény.
2. Azt nem értem, hogy mondjuk az afrikai sügeres akváriumok fölé is mindenféle hipermega akváriumcsövet raknak, pedig azokban nem sok növény van...színvisszaadáshoz meg elég ellátogatni az Osram v. Tungsram oldalára, ahol szépen leírják, melyik cső adja vissza legjobban a színeket(mondjuk pl. grafikai munkahelyekre milyet ajánlanak)
3. A higanylámpák drágák, a neonok olcsóbbak jóval...ez így is van rendjén. De ha kiszámolja valaki, hogy otthon mondjuk a számítógépe napi 10 órát megy, akkor az sokkal többet eszik, mint egy higanylámpa...csak a számítógépét nem számolgatja senki xD
4. Én 830-840-865-ös sima, osram lumilux vagy tungsram polylux 3sávos csöveket használok, a növényeim burjánzanak, és engem nem irritál a sárgás/vöröses fény, mert lágyvizes akváriumaim vannak, és az ott élők sem a tűző napot kedvelik xD