bakajsik Creative Commons License 2008.01.02 0 0 17
A TB / nem TB, magánrendelő / nem magánrendelő részhez szeretnék hozzászólni. Az állami fogorvosi rendelők Magyarországon magán kézben vannak (kivéve a négy orvosi egyetem fogászati klinikáit). A rendelőt működtető vállalkozás szerződésben van az OEP-al, amely szerződés meghatározza a betegek kezelésének feltételeit. A rendelő működtetésének költségei a vállalkozást terhelik. A betegek számára ingyenesek a fogmegtartó kezelések (tömés, gyökérkezelés), fogkőleszedés, röntgen, foghúzás. Az ingyenes kezelések költségét az OEP fizeti ki, a rendelőt működtető vállalkozásnak.

A rögzített fogpótlásokra (hidak, koronák, betétek) az állam semmilyen támogatást nem ad, annak teljes költsége a beteget terheli. A kivehető fogpótlásokat az állam bizonyos százalékban támogatja (nyugdíjas, rokkant nyugdíjas stb…).

 

A magánrendelők működése független az államtól. A beteg kifizeti a kezelés teljes költségét, a bevételből működik a rendelő. TAJ kártya csak receptfelíráshoz kell. Ezeknek a rendelőknek legfeljebb magánbiztosítókkal lehet szerződésük.