porker Creative Commons License 2007.12.28 0 0 1442
Zeki bíztatására szolnék pár szót régi porszívómról: Lux-Royal D790.

Talán többen találkoztatok már vele - vagy legalábbis az ügynökével, mert a Zepter mellett ez volt a másik "nagy" márka, amit sokáig csak ügynökök útján értékesítettek - és tudtok róla egy két dolgot. Mint tunderlala-3 megfogalmazta "Klasszul lehet ugrálni rajta, meg a felszívott cuccot kis karikákban kipakolni a lakásba".

Nos ez valami idióta marketing-demo (az összes marketinges demot az IQ-mínusz amerikai átlagpolgár szintjéhez igazítják), ami azon túl, hogy elég röhejes alig mutatja be azt, ami ebben a porszívóban valóban különleges.

Pl. való igaz, hogy a fém gépháznak köszönhetően akár rá is lehet állni a porszívóra, de lényegesebb, hogy 15 évi használat után sem ment tönkre (én 1992-en vásároltam) még ha esetenként el is ejti az ember. Az ajtaja még mindig jól zár, a motorja mind a mai napig hibátlan. A most vásárolt Philips 9160 500W-os szívó teljesítménye kb. megegyezik a D790-el. Ami viszont ez utóbbiban nagyon jól használható funkció, az a szívóerő automatikus szabályzása. Vagyis egy automatika az eredeti szívóerőt 20%-ra tudja leszabályozni, ha szükséges.

Mikor jó ez? Van a porszívóhoz egy kombinált kárpittisztító/portalanító fej. A portalanító része (kb. 20x dúsabb szálú kefét jelent, mint amit a Philipshez kaptam) puha szőrszálakkal keretezett, akár önmagában is használható, de az automatikus szívóerőszabályzással együtt tökéletes megoldás a portalanításhoz legyen szó a könyvespolcról, széles levelű növényekről vagy a 2 négyzetméteres íróasztalomról. Növényeket nem sérti, számlákat, leveleket nem tépi, de a por eltűnik.
Nem tipikus alkalmazás a gyermekek orr-porszívója, de ehhez is nagyon jól használható az automatika.

Másik kedvencem a szívócső flexi része. Valami műanyagszövetes cső (nincs benne fémspirál) mind két végén jól rögzített és megfelelően forgó fém/műanyag elemekkel. A szívócső fogó része (ez is fém, műanyag borítással) 3 cm vastag, míg a 2 méteres szívócső másik vége - ami a porszívóhoz csatlakozik - 5,5 cm így kizárt, hogy bármi amit a porszívó képes felszippantani a beleszoruljon a csőbe. Ezen túl borzalmasan strapabíró: állandóan ennél fogva rángatom az egész súlyos porszívót már 15 éve (akár a létra tetejére is) és még csak egyszer kellett csövet cserélnem; tavaly adta meg magát az eredeti (ezen kívül eddig csak a portalanító fejet kellett 2 éve cserélnem, mert az eredeti megkopott annyira, hogy a bútorok felületét kezdtem félteni; igaz, ettől még használom most a házban).

A szívócső másik végén nagyon eltalált darab az átkapcsolható fejű padlókefe, aminek a szokott parkett vagy szőnyeg állásán kívül van egy harmadik, automata beállítása is. Ilyenkor a kefe rész leeresztett állapotban van, de nem fixálva: nyomásra feljebb emelkedik, így szőnyeget is fokozott "teljesítménnyel" lehet takarítani. A fej csatlakoztatása flexibilis, egész laposra elfektethető, nem gond a szekrények alá beférni. Ahogy látom ezt már a Philips is jól megoldotta...

A porszívó másik végén található a kábel csévélés profi megoldása. Akár normál, akár állított helyzetben működtethető és mind a mai napig tökéletes visszahúzza a kábelt. A levegő kifújása hasonlóan működik normál és állított helyzetben. Ez ma már nem nagy poén, de 15 éve még az volt.

A porzsák hatalmas, napi használat mellett is bő másfél hónapig elégséges. Mire a porzsák telítettség jelző elkezd világítani a porzsák olyan mint egy felfújt lufi. A csere egyszerű, a porzsák lezárható.
A porzsák környékéről fontos az, amit az elején már említettem: az ajtó még mindig jól zár, por nem jön ki itt sem és a szívócső csatlakozásánál sem. Ez pl. nem mondható el a Philipsről: a szívócsonk mellett, a gumigyűrű felett is már poros pedig azt még alig használtam 2 órát és a csövet sem rángattam :(

A porszívó extrái között további 2 cucc szerepelt:
- elektromos szőnyeg kefe
- univerzális rezgőfej, polírozásra, súrolásra

Na ez utóbbit marhaság volt megvennem, talán két alkalommal használtam. A szőnyeg kefe viszont nagyon jó volt addig, amíg olyan szőnyegeim voltak (hagyományos padlószőnyeg, gépi perzsa), brutálisan tisztít. Az újabb teflonos padlószőnyegekhez viszont elég a porszívó önmagában, illetve az évi 1-2 nedves szőnyegtisztítás. A gépi perzsák pedig ismét előkerülnek a házban...

Nagyra értékelem még a szervízt: 4-5 évente szoktam egy karbantartásra elvinni. Gyakorlatilag csak egy alapos tisztítást végeznek rajta esetenként 8-10 ezer forintért 1-2 óra alatt. belső alkatrészt még nem kellett cserélni benne. A porzsákot ugyanott veszem vagy postán küldetem: 5 zsák + 1 HEPA 4 ezer valamennyi forint.

Hát ennyi: szerintem mind a mai napig az egyik legjobb porszívó: könnyen kezelhető, strapabíró, nagy teljesítményű. ... Főként a robosztusságát értékelem, főképp a mai vásárlásom után: elképesztő, hogy ehhez képest a többi porszívó milyen nyeszlett, kis műanyag izé! ... Nyilván senkit nem akarok megbántani! Nem kevés pénzt adtamma a Philipsért, de már látom, hogy ezt nem szabad úgy gyepálni, mint a "jó öreg" Luxot, mert esetleg idejekorán szétesik :(