Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.25 0 0 9276
Mindenkinek kellemes ünnepeket!

Karácsonyra szeretett anyósom ismét meglepett pár könyvritkasággal.

Ami II. VH téma:

1. Terehov Pjotr Vasziljevics. ,,Harckocsik hadműveletei északnyugaton, 1944-ben", Vojenizdat, 1965. 175 oldal. Nyelv: orosz. A könyv rendkívül ritka: mindössze 4300 példányban adták ki. Ami érdekes - a harckocsik téli-tavaszi alkalmazásáról van benne szó Karéliában és Murmanszk környékén. A helyi klimatikus és földrajzi sajátosságok teszik igazán érdekessé az olvasmányt. Valószínűleg az egyetlen olyan könyv, amely nem elméletben, hanem a gyakorlat alapján taglalja a harckocsik téli alkalmazását a sarkkörhöz közeli területen/terepen. (Majd holnap kezdem el olvasni; felvettem a fordításra váró könyvek listájára.)

2. Get Tough! Híres-nevezetes pusztakezes közelharc kézikönyv Őfelsége szolgálatában. Nekem már megvolt egy példány (III. kiadás) ez viszont az eredeti, első kiadás! Nyálamat nem győztem törölgetni az asztallapról. Egy kicsivel másabb, mint a III. kiadás. Valószínűleg megcsinálom a kettőből a kompellációt(?), azaz összevonom a két könyvet és kiegészítem a hiányzó részeket. (mint ahogyan azt a szovjet ,,Partizán kísérője" három kiadásával teszem jelenleg.) Fordításra váró könyvek listáján rajta van. Ja, nyelv: angol.

3. Kicsit kilóg a sorból: Orosz cári hadsereg szuronyos harc manuálja. 1908-as, bevezető cikkel az orosz-japán háború tapasztalatairól. Rohadtul ritka darab, anyósom másolatot kért egy bulgáriai ismerősétől, akinek megvolt (az adott példány a Balkán-háborúk alatt (1910-1913) a bulgár hadsereghez került; gondolom baráti segítségnyújtás gyanánt).