Kara-Indas Creative Commons License 2007.12.18 0 0 5310

"Jordanes más esetben is olyan alakokat használ, amit rajta kívűl senki más ... a 'hunuguri' ... láthatóan a hunokkal való tudatos vagy tudatlan egybemosás eredménye nála, ez utóbbiaknak szentelte a műve jelentős részét.

A 'hunuguri' kifejezés és a VIII. századtól felbukkanó 'ungarus', 'hungarius', 'hunger' nevek közt nincs kontinuus összefüggés; a hol felbukkanó, hol nem alkalmazott 'h' a nyugati latin írásbeliség terméke volt."

 

 

Németh András tanulmányát nyilvánvalóan ismered, korábban ebben a topikban is idéztük (3044. hsz. skk.):

 

A Dado-levélben szereplő eredettörténet jelentősége a Hungri népnévvel kapcsolatban

 

In: Hermann István szerk.: Tanulmányok Ritoók Zsigmond hetvenedik születésnapja tiszteletére; Egyetemi Széchenyi Kör, Bp., 1999

 

 

"... a történet ... olyan népre kellett hogy vo­natkozzon ekkor, amely a hunokhoz is kötődik, továbbá Hungri névvel jelölik. Mivel a történet ekkori változatában nincs olyan elem, ami csak a magyarokra vo­nat­kozna, az időbeli távol­ság gyengíti a magyarokkal való kapcsolatát. A történet gon­dolati bővüléséhez segítséget nyújt Widukind, aki szerint az avarokat olykor Ungariinak nevezik, az avarok pedig a hunok maradványának tekinthetők, velük kap­csolatban csaknem szó szerint közli Iordanes történetét. Elképzelhető, hogy az itt el­hang­zott történet az avarokra vonatkozott. A történet eme változata ugyanis a te­rü­leti meg­je­löléssel (Pannónia, Illíria, Isztria) az avarok által lakott területre utal, ezenkívül az éhség-motívumot Györffy György egy hajdani természeti csapás emlékének te­kin­ti ... az éhínségtörténet a levél keletkezése előtt talán több évtizeddel olyan formában hangozhatott el, amelyben nem volt magyar, de volt avar sajátosság. Az ekkor elhangzott Hungri név használata is tekinthető avar elemnek. Ezt az elnevezést az avarokra is alkalmazhatták, amit több, ezzel rokon elnevezés is megerősít. A nyugati kolostorok nevei is ebbe a körbe tartoznak, melyeket Király Péter gyűjtött össze. Ezek egy része kizárható, néhányuk azonban az onogur név­­vel is kapcsolatban állhat.

 

A 760-as Ungarorum, a Paulus Diaconus művében szereplő Unga­rus alak, az évkönyvekben a 793-as évnél található Hungrorum, Hungaro­rum, Vun­go­rum ala­kok, a Német Lajos oklevelében (860) szereplő Uuanga­ri­orum alak és az általunk vizs­­­gált levélben szereplő Hungri alak a források keletkezési körülmé­nyei és tartalma alapján az avarokra is vonatkozhattak, és már a magyarok meg­jelenésétől függet­le­nül lejegyzésre kerültek ... a szláv és né­met nyelvterületen a magyarok megjelenése előtt már régen létezett ez a népnév."

Előzmény: - duplagondol - (5256)