ottofon Creative Commons License 2007.12.17 0 0 27

Van egy nagyon fontos állítás amit mindegyik felületnemesítős adalékot hirdető egyén megemlít  (ezt tőled ollóztam ki): a nyomás és hő hatására az adalékban lévő szén molekulák a fém felületébe beleolvadva olyan védőréteget képez, amely az esetleges fizikai hatás fokozódása hatására azzal egyenes arányban fokozódik.

szóval a lényeg az, hogy egy motorban nyomás és hő akkor van ha a két fém fémesen összeér!! Ha ez bekövetkezne bemaródások , komoly kopások keletkeznének! Pont erre van az olaj, hogy a kialakult filmréteg ezt megakadályozza! Tehát teljesen úgy tünik, hogy az említett folyamat gyakorlatilag meg sem történhet, hisz a felületek végig kenés és ezáltal hűtés alatt állnak. Még főiskolás koromban tanultam, hogy a fémek felületét szénnel lehet nemesíteni (és sok egyéb anyaggal is) magas hőmérsékleten! Annak idején még a P20-as Pannoniám öntöttvas hengerét edzették felületileg "hasonló" technológiával. Kb annyit is bírt. 5000km és lehetett felfúrni! De ugye akkor már a kemény réteg vékonyodott és utána már csak 3000km-t bírt...

Most nincs időm hosszabb válaszra, de szeretnék látni bármilyen eredményt arról hogy pl a METABOND káros hatást fejt ki a motorban! Én mérnök vagyok, teljesen logikusan gondolkodom, de kizártnak tartok olyan eróziós folyamatot ami egy motorban 150-200ezer km alatt zajlana le csupán. Ha ilyen lassú lenne akkor ennél még a beszívott levegőben lévő savas esők hatása is számottevőbb, nem beszélve a motorolajba jutott korom és egyéb anyagok hatásáról! Az elmondásod feltételezésnek tűnik! Ami furcsa is mert nem hiszem hogy arra van pénze egy cégnek hogy 150ezer km-es tesztet végezzen egy másik cég termékével ami hiteles is. Ebben az esetben minimum 4 motort kellene azonos körülmények között tesztelni amiből 2 kezelt kettő pedig adalékmentes! Ha arra nincs pénze egy cégnek hogy mai körülmények között tesztelje a termékét akkor hogy állíthatja azt amit állít! Amúgy 30 éve totálisan más olajak, üzemanyagok voltak, így nekem igenis bizonyíték (mérési eredmény) kell arra nézve hogy a mai olajakkal nem képez kölcsönhatást, és a mai nemesített felületű fémalkatrészekbe is épp úgy képes beépülni mint a 30 évvel ezelőtti teljesen másösszetételű fémekbe! Azt hiszem  feladtam a leckét!

Előzmény: véda3 (23)