shabbarulez Creative Commons License 2007.12.16 0 0 4
Az nem GB, hanem MB. 1 terabytetot is igazán nagy varázslat lenne letölteni egy 3.6 Mbps-es mobil eléréssel, kvázi egy egész hónapon át, a nap 24h-ban kellene full forgalmon járatni hozzá. Annak az esélye hogy egy cella kapacitását közel száz százalékon egyetlen user használjon ki és mellette a többi "szóhoz" sem juthasson, az kvázi zéró. Ráadásul a szolgáltatónak is ez gazdaságtalan üzem lenne, egyetlen ember havi bevétele nem képes eltartani egy cellával járó költségeket, ahhoz több száz ember bevétele szükséges, ezért kell ennyi embernek a közös osztott sávszélen is osztoznia. A 150GB-hoz is elég masszív használat kell, kvázi egy hardcore nagyletöltő vezetékes használata mobilon reprodukálva. Ez egy szolgáltatónak nem igazán éri meg, csak úgy ha a példádban is láthatóan megfizetetteti a használat költségeit.

Egyes emberek olyan téveszmében élnek, hogy majd jól lemondják a vezetékes elérésüket, mert a mobil azt teljes mértékben képes helyettesíteni. Persze ha egy által fogyasztóról van szó aki havi 5-10 GB alatti adatforgalmat generál, ott ez lehet alternatíva, bár a minőség közel sem biztos hogy azonos lesz, ezt azért nem árt előre látni, cserébe viszont mobilizálható lesz az elérés. Ezt mindenkinek mérlegelnie kell neki hogy éri meg. Az biztos hogy ez vezetékes nagyletöltőnek a mobil jó ideig nem lesz alternatíva. Majd talán a 4G-s rendszerek mellett 2013-15 felé ez a havi 150GB bevállalható adatforgalom lesz a szolgáltatók által megfizethető árszint mellett, de addig ennek a jelen technológia korlátai mellett nincs létjogosultsága. Viszont addig a vezetékes is fejlődni fog így az egy-két nagyságrendnyi kapacitás előnyét nagy valószínűséggel megőrizheti.

A mobil net inkább kiegészítő lehetőségnek jó a vezetékes elérés mellé, vagy kis forgalmú usernél valóban kiválthatja a vezetékest ha bevállalja a vele járó előnyöket és hátrányokat is.
Előzmény: Bujazliz (3)