Rodostó Creative Commons License 2007.12.13 0 0 72

Hát, ez nem olyan egyszerű. Olyan kör alakú lemezt rátennia tűre, ami teljesen sík, és mégis hajlandó vízszintesen maradni, gyakorlatilag lehetetlen. Ezért aztán én egyfajta gúla alkra hajtogatom a mécses tartó alumínium alját, vagyis így már nem szabályos kör alak. De kifejezetten négyzet alaprajzú elemmel még nem próbáltam.

A papírt kézzel nem tudtam forgásra serkenteni, de a mágnes képes kimozdítani, ha csak nagyon kis mértékben is. Ennek, bárhogy csóválják fejüket a szkeptikusok, nagy valószínűséggel az az oka, hogy a papírnál a szerkezeti sajátosságok miatt többszöröse a surlódás a fém korongénak.

Éppen most végeztem el egy számomra is meglepő eredményű kísérletet. Gömbostű helyett vörösréz tűre (én csináltam) tettem az alumíniumot, és a mágnes mégis ugyanolyan határozottan képes elmozdítani, mint amikor acél tűn forgott. A kezem is. Ami azért érdekes, mert maga a korong nem tapad hozzá a megneshez!!! Ha hiszitek, ha nem, a mágnes nem vonzza az alumíniumot. Mégis követi a mágnes mozgását, ha fent van a tűn.

Kicsit szomorú a szkeptikusok értetlensége, mert arra mutat, hogy egyáltalán nem érdekli őket a technika. Különben tudnák, hogy épp nemrég csináltak olyan mikroszkópikus villanymotort, amit a fotonok SÚLYA működtet. Vagy olyan drótnélküli interfészt, amivel az ideg impulzusok hatásával lehet irányítani protézist. Vagyis tévedés azt hinni, hogy csak Egely jár valamiféle tilos területen, bár az igaz, hogy ő hajlamos átesni a "túloldalra".

De ezzel kapcsolatban érdemes meggondolni azt, hogy alig több mint 200 éve rándult össze először egy döglött béka combja úgy, hogy ezen valaki elcsodálkozott. Ezután száz év kellett, mire használni is lehetett valami értelmesre a jelenséget, és megfelelően egzakt tudományos elmélet is született hozzá, ma meg már élni sem tudnánk nélküle, nemhogy itt levelezni.

Az Egely-kerék által bemutatott jelenség tudományos tény. Ezt az bizonyítja, hogy eleget tesz a legalapvetőbb tudományos kritériumnak: a kísérlet leírása alapján bárki, bárhol és bármikor megismételheti a jelenség előidézését, ha betartja a tudományosság elemi szabályait (és van némi kézügyessége, meg tütelme). Ez nem mágia, nem is ezoterika.  Ettől persze még létezhet mágia is, meg ezoterika is, de azokkal én nem foglalkozom.

Üdv

KL

Előzmény: vpe5 (71)