dekoninck Creative Commons License 2007.12.10 0 0 567
Zsur, remélem, nem értetted félre, ez nem a bögrés-mákos, hanem egy almakrémes torta piskótája. Vagy ez (vagy ilyesmi) ismert volt a könyv nem is olyan régi megjelenése előtt is?

Na, akkor it van az ultimate máktorta, szintén ebből a könyvből: körtés mákkrémtorta.
Piskóta:
2 tojás, 60 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 50 g finomliszt, 50 g hámozott, darált mogyoró, só, 1/2 kk sütőpor, 1 citrom reszelt héjja, 30 g olvasztott vaj
Krém:
2+3 dl tej, 1 narancs reszelt héja, 1/4 kk fahéj, 200 g darált mák, 100 g reszelt fehércsoki, 120 g babapiskótamorzsa, 5 ek rum, 1 tasak vaníliás pudingpor, 60 g cukor, 50 g vaj, (6-8 felezett körte, 100 g sárgabaracklequár, 30 g natúr pisztácia)

26 cm-es tortaformát kisütőpapírozuink. Sűtő 180 fokra.
Tojást, porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyoró+liszt+só+sütőpor+citromhéj keveréket, majd a langyos vajat. Tortaformába öntjük, körbeforgatjuk, középső magasságon 25 percig sütjük (eléggé vékony lesz). Kihűtjük, papírtól megfosztjuk, majd vissza a formába.

A kérmhez 2 dl tejet felforraljuk a narancshéjjal, fahéjjal, bele a mákot, 1 percig főzzük. Tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a fehércsokit, piskótamorzsát, rumot. A 3 dl tejben eldolgozzuk a pudingport és cukrot, épp besűrítjük, majd tűzről lehúzva belekeverjük a vajat, végül összedolgozzunk a mákmasszával. Rá a piskótára, kihúl, 3-4 órát a hűtőben pihen. Ezután jöhet rá a zárójeles többi dolog. Én sokszor nem is kenem meg a receptben leírt felforrósított lekvárral meg nem teszek rá gyümölcsöt, hanem azonnal felfalom :) Amúgy nagyon jó ribizlivel is, szóval ezt nem részletezem, innen már fakultatív.
Na, tetszik?
Előzmény: ZsuR (563)