Neva_07 Creative Commons License 2007.12.10 0 0 7813
Sziasztok!

Érkezett már néhány jó válasz, de azért én is hozzáfűzök néhány gondolatot. Hát nekem majdnem az első ránézésre sikerült beazonosítanom. Én is, mint voltz tűzér kollégám hasonló triódára gondoltam, mint ami a Nyeva és Volhov RPK-ban "izzott".

Bloki barátunk jól sejtette, hogy egyfajta adócsőről van szó. Itt ugye nem kell azonnal magnetronra gondolni. Adócsőként szinte a speciális mikrohullámú elektroncsövek teljes skáláját lehet használni. Az általad felrakott képet a speciális elktroncsövet (a net segítségével :-)) sikerült teljes pontossággal beazonosítanom. A net persze nem írja, hogy hol is használhatták, de arra is sikerült választ találnom.

Tehát igazad van Bloki, a képen a ГИ-19 jelzésű adócső – impulzus generátor trióda van, ami magasfrekvenciájú impulzusjeleket "gyártott" méteres hullámsávbann 10μs impulzusszélességgel. 

Néhány fontosabb műszaki jellemzője:

A telepítéshez és a megfelelő működéshez szükséges feltételek

- Izzítófeszültség.............................................................7,1÷7,5V

- Az anód impulzusfeszültsége........................................14kV

- Impulzusszélesség........................................................10μs

- Anód hőmérséklet..........................................................150°C

- Alkalmazási hőmérsékletek............................................-50÷+70°C

- Hűtéshez használatos levegőmennyiség.......................180m3/h

7,3V izzítófeszültség, valamint 1kV anódfeszültség és 0,1A anódáram mellett az alábbi paramétereket "produkálta"

- Az impulzuson belüli katódemisszió................................kb. 100A

- Max. impulzusteljesítmény..............................................kb. 230kW

- Élettartam.......................................................................kb. 300 óra

- Az élettartam eléréséhez szükséges teljesítmény..........kb. 205kV

Na ennél többet nem nagyon tudtam meg a szépségről, talán még a súlyát, ami kb. 2,8kg.

Abból kiindulva, hogy méteres sávban használták sikerült is beazonosítani, hogy melyik lokátortípus használhatta: P-12 / P-18 . Mit szóltok RT-s kollégák, hányszor cseréltetek hasonló triódát a műszereitekben?

Volt tüzérnek igaza van a P/O-14-esnél is hasonlót használnak. Nálunk a P/O-14-est üzemeltetők az egész adócsövet, amibe a GI-t ültették nemes egyszerűséggel csak "esztergapadnak" hívták. Van egy emlékfotóm az aktív időkből, amikor az "esztergapadnak" támaszkodva pózolok (szépen zúgott grafikon közben és én a seregnél töltött utolsó napjaimban bepofátlankodtam a 14-esbe :-))))

Néhány kép (a 2. és 3. fotók P-12-ből vannak a Guns.ru egyik fórumáról). 

Előzmény: bloki (7785)