Igaz, kinek a pap, kinek a papné... Ezzel teljesen egyetértek.
A hozzászólásaimban a Dűne Vadászairól írtam. És az abban tapasztalt "minőség" láttán inkább úgy döntöttem, hogy nem olvasom el a többit. De
nem elemeztem ki a többit a bennük rejlő esetleges hibákkal, mivel nem olvastam azokat regényeket, így véleményt nem alkottam róluk. Ezt már bőven megtették előttem, és azon személyek, akik az eredeti hat kötettel kezdték, látták az alapvető hibákat és azt a hozzáállást, amit a Vadászaiban (is) tapasztalhatunk. Ebből következtettem arra, amit a hozzászólásomban leírtam, hogy a cél minél több regény eladása a Dűne címszó alatt.
Egyébként belekezdtem a Butleri Dzsihadba (a Vadászai után), de az első pár oldal után letettem, mert nem tetszett, amit ott tapasztaltam. Persze, meglehet, hogy én áltam már eleve negatívan hozzá, de ez már csak az én hibám.
Már a
Caladan tengereinek suttogása sem nyerte el a tetszésemet, mert olyan módon ütött el benne Gurney Hallack -akit egyszerűen imádtam a Dűnében- jelleme, mintha nem is az a személy lenne, akit a Dűnében olvashattam.
Ettől függetlenül a új regények még sokak számára lehetnek szórakoztatóak és izgalmasak. Én nem gátolok meg senkit abban, hogy elovassa, de azért javaslatot tehetek, hogy az eredeti hat kötettel kezdje, ha tudja, nem?
Egyszer én is a franchise-sorozatok hibájába estem. Mikor megvettem a Weis-Hickman Sárkánydárda köteteit, annyira megkedveltem ezt a világot, hogy egy csomó más sorozatot is megvettem, utólag rájöttem, hogy hiba volt, egy-két könyvtől eltekintve a legtöbb mű olyan, hogy töbször nem valószínű, hogy elolvasom. A legtöbb fel sem érhet Weis-Hickman írói alkotásmódjához, mondanivalójához és jellemábrázoláshoz. Nem, nem azzal van bajom, hogy azt várnám el, hogy ugyanúgy írjanak, hisz ezt eleve ostobaság is lenne elvárni, meg lehetetlen is lenne. Hanem azt, hogy számomra minőségi és tartalmas írás tegyenek le az asztalra, amit többször előveszek, mert elgondoltat.
Ugyanebbe a hibába estem a R.A.Salvatore sötételf köteteivel, csak itt annyi a különbség. hogy az író személye ugyanaz.
Most már körültekintőbb vagyok, és nem veszek meg minden olyan könyvet, amit egy adott író írt vagy egy adott sorozathoz tartoznak. Ez most nem kritika senki irányába, aki rajongója valamilyen világnak, cés megveszi az ahhoz tartozó könyveket, csak annyit mondtam el csupán, hogy én hogyan látom -többek között saját hibáimból tanulva-, és azt csak saját magamra vonatkozólag tekintem követendőnek.