micimacho Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3557
Na, szerintem Te is azt érzékeled, amit én már itt egy ideje mondogatok. Nem a gáz energiatartamával van baj, hanem a készülékkel.
Nézz utána, hogy milyen keringető szivattyú van benne.
Nálam a kazánban 1000l/órás, míg a kandalló vízkörében egy minimálisan is kétszer ekkora (ups 25-40) ergó, (és ezt mostmár méréssekkel is tudom bizonyítani) fele idő alatt melegszik fel a radiátor azonos hőmérsékletre, mint a gázkazánnal. Arról a szobáról eleve ne is beszéljünk, ahol a kandalló ég, mert ott ugye a 30% az sugárzó hő formájában szinte azonnal érezhető. (A szabadtéri gázsugárzó se melegíti fel a levegőt úgy igazán, mégse fázunk alatta...) És mivel ez minden lakás legközpontibb/legkedveltebb helyisége, ennek hőemelkedését "jegyezzük" meg leginkább.
Szóval nem a gáz fűtőértéke a gáz, hanem az áramoltatás sebessége.

Arról ne is beszéljünk, hogy a gázkészülék beüzemelésekor általában visszaszabályozzák a készülékeket, mert egy mostanában épült háznál semmi szükség 24kW-ra (csak a HMV készítésnél). Az tehát a csúcsteljesítmény, de spec az enyémet úgy kb 8-9-re visszavették. Ez azt jelenti, hogy 1 óra alatt kb 1m3 gázt éget el (mert az ugye 10kwh úgy durván). Ha valóban 24 kw lenne, akkor 1 óra alatt 2,5m3 gáz menne el. Fával meg a 14kw simán kijön, csak rakni kell. Szóval nem jó számokat vettek össze. Mérd csak ki bátran, hogy 1 óra gázüzem alatt mennyi gázod fogy FŰTÉSKOR. (mert hmv készítéskor általában full teljesítményen mennek a kazánok.)

És semmi közöm a gázművekhez, a herce hurca miatt épp úgy utálom őket, mint bárki más :-) de a tények már sztálin "elvtárs" szerint is makacs dolgok voltak.

mm.
Előzmény: Törölt nick (3554)