Robin Creative Commons License 2007.12.05 0 0 1781
T. Szak-, és hozzáértő emberek!
előre is elnézést, a hosszúságért
A nyáron tulajdonosa lettem egy nyaralónak, ami egy kis faházat takar, beton alapon. A vizet újra kellett vezettetnem, mert a korábbi tulajdonos felszínen vezette, ezért a zuhanyzó-wc-ben fel kellett törni az alap-betont. Végigásták a telket, hogy a szükséges fagyhatár alá tegyék a csövet, és a ház alapja alatt hozta be a vizes a zuhanyzó-wc-be. Szerinte a feltört beton kb 15 cm vastag volt, de a kihordott sitt alapján semmilyen szigetelést nem láttam. Annyit tudok, hogy sávalapra épült a házikó, úgy, hogy a közbezárt területet tisztességgel köntötték sikbetonnal, kb 15 cm vastagon.
A legnagyobb baj, hogy a településen, amely Nógrád megyében van, kb 50-60 km-re Bp-től, nem találok megfelelő szakembereket, ill. csak a szűken vett szakmai munkát hajlandóak megcsinálni. Igy a vizes nem ajánlott sem kőművest, sem burkolót és ő maga sem végzett ilyen munkát. A településen az ilyen tipusú munkákat házilag végzik el, és helyi lapot sem találtam helyi hirdetésekkel, az ottlakókat sem ismerem, és nincs olyan ismerősöm, aki segíteni tudna. Most itt állok, hogy le kellene betonozni a felvert részt, utánna burkolni, de az egész csöppnyi terület (zuhanytálcával együtt az alapterület nincs 3nm), hol találok szakembert, aki ilyen kis munkát is vállal? Amig ilyen enyhe az idő, akár most is meg lehetne csinálni.
Jut eszembe az ereszcsatornával is csinálni kellene valamit, mert mintha félkészen maradt volna az elvezetés és csöpög is néhány helyen.

Kérdés - ha megpróbálnám magam elvégezni, némi férfi segítséggel (a 40 kg készbetont és hasonlót nemigen tudom mozgatni) mi a módja? A földet az ásás helyén kell-e tömöríteni, ha igen hogyan? Kell-e szigetelni, ha igen mivel és milyen lesz a rétegrend? A zuhanytálca alatt kell-e betonozni, már nem emlékszem mekkora terület esik alá, ahol szintén felverték a betont?
A másik kérdés a teraszhoz kapcsolódik, úgy tűnik, azt utólag építették a házhoz, mert elmozdulás látszik. Lehet-e valahogy javítani a ház alapjával való összekapcsolást, ha igen hogyan? Az elmozdulás a kövezésen a legszembetűnőbb, mert két teljes sor is fel van fagyva, a kimozdulás 4.-5. sorban van, kb. ott, ahol fedettlenné válik. A két sor között kb 2 cm-re nőtt a fél cm-s hézag és a felfagyott lapok mozognak.