Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.05 0 0 691
Itt van Tornakápolna. Na vazeg, ezt is már ,,felfedezte" valaki:(((

Községünk az Aggteleki Nemzeti Park területén, a Galyaság szívében, 350 m magasságban, egy hegy tetején helyezkedik el, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a falut övezõ hegyekre, völgyekre, valamint a közeli határ túloldalán a Tátra hegyvonulataira. Klasszikus, - jelenleg 14 lelket számláló, - az ország legkisebb önkormányzatát mûködtetõ zsáktelepülés. Legnagyobb értéke viszonylagos érintetlensége, háborítatlansága, elzártsága, festõi környezete, ami együtt jár a kis forgalommal, a jó levegõvel, a csenddel. A rekreációs turizmus számára igazán kedvezõ környezeti adottságokkal bír, mellyel örömünkre az utóbbi években egyre több idelátogató turista él.

A falu neve középkori kápolna létesítésére utal, elõször 1324-ben Kapulna néven említik az oklevelek. A leégett, fából készült kápolna helyett 1801-ben egy csodálatos fakazettás mennyezetû református templomot építettek az itt lakók, mely mûemlék jellegû. Az erdei tisztáson található temetõben figyelemreméltóak a faragott fejfák. A tornai népi építészet hagyományos elemei a kontyos tetõ, fatornác, nagyon sok házon érintetlenül megmaradt, nagyon kevés az ötvenes-hatvanas években épült ház. A régi porták megvásárlói az épületeket eredeti formában állítják helyre, most készül a község rendezési terve, aminek fõ feladata a hagyományos, élhetõ galyasági, tornai falukép megõrzése azáltal, hogy csak olyan formában engedi felújítani, megépíteni a lakásokat, hogy azok megfeleljenek ennek az elképzelésnek. Terveink között szerepel a közeljövõben egy önálló szennyvízhálózat és biológiai szennyvíztisztító megépítése, valamint a meglévõ saját forráskútról üzemelõ ivóvízhálózat mellé a gáz bevezetése is a települsére.

Egy olyan helyszín kialakítását tervezzük egy csodálatos kis völgyben, ahol erdei hangversenyeket, énekkari fesztiválokat megrendezésére nyílik lehetõség, melyet hagyománnyá szeretnénk tenni. Egyet nem szeretnénk, korábban a falu elnéptelenedését, megszûnését hangoztatók által felvázol jövõképnek megfelelni.
Ennek garanciája az, hogy a helyiekben, az itt építkezõkben tudatosult a táj, a helyi természeti csodák és adottságok egyedülálló értéke, az ezzel kapcsolatos tulajdonosi szemlélet és ez biztosítja a falu, az életközösség fenntartható fejlõdését, a természeti értékek, hagyományok megõrzését.