Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.05 0 0 679
Itt sem lehet általánosítani. Óvatosan kell hozni az ilyen szabályokat, mivel sokan fognak szó szerint ragaszkodni minden betűjéhez.
Természetesen bizonyos korlátok közé kell terelni a bevándorlást, ellenkező esetben a túlzott liberalizmus (a szó klasszikusan vett értelmében) egy idő után meg fogja bosszúlni magát. Lásd Németország vagy Franciaország, Hollandia, Belgium, Nagy-Britannia...
Természetesen valami alapfeltételhez kell kötni a letelepedést és állampolgárságot, de had ne a nyelv legyen az első lépésben.:)

Egyszerű példát hozok fel - a nejem. (Még) nem beszél magyarul, viszont folyékonyan beszél angolul, németül, franciául, bolgárul és oroszul; nem megélhetési bevándorló, hanem több diplomás, ráadásul olyan munkahelyi gyakorlattal előző helyről, illetve olyan szakmai tapasztalattal, ami nem hogy Magyarországon, hanem önmagában egész Európában egyedülálló és ritka, mint a fehér holló. Több hasznot hozna az országnak, mint jónéhány tőgyökeres semmirekellő. (Mondjuk ő legalább ismeri a magyar történelmet, kultúrát, zenét és az országot is szereti, ráadásul bár rohadtul lassan, de tanulja a nyelvet.)

A törvények szigora indokolt, de azért ne felejtsük el azt sem, hogy minden egyes ember esete megérdemli a személyes elbírálást, alanyi és tisztán erkölcsi, emberi jogon is.

Magánvélemény.
Előzmény: Daikini (678)