Linux fan Creative Commons License 2007.12.03 0 0 145
minden ország a saját érdekei szerint cselekszik

Az ország emberekből áll, és a vezetés pártokból áll, amiknek gyakran igen eltérő érdekeik vannak. Főleg ha külpolitikáról van szó, ahol egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi az USA érdeke. Mert mondjuk lehetne az az érdeke az USÁ-nak, hogy következetes legyen: ha azt mondtuk, hogy Dél-Amerikában legyen demokrácia, és Venezuela demokratikusan megválasztotta Chavezt (háromszor egymás után, tehát nem véletlenül), akkor azt a vezetőt milyen alapon utasítjuk el? Ez milyen amerikai érdekeket véd?
Vagy ugyanez Nicaraguában Ortegával, aki asszem 1990-ben vesztett a választásokon, azóta még háromszor vesztett, negyedszer megnyerte, demokratikusan - és az USA nem áll vele szóba. Milyen alapon?

Egy lehetséges válasz, hogy egy lobby érdekei alapján, a miami Kuba-ellenes lobby érdekei alapján, akiknek köszönhető az elmúlt 50 év Castro-ellenes politikája, és akik most, hogy Dél-Amerika Kuba felé fordult, ugyanezt akarják velük is eljátszani. Tehát itt szó sincs az ország érdekéről, hanem egy vezetői csoport érdekéről van szó, amire nem kell rálegyinteni, és nem kell automatikusan jó dolognak elfogadni.
Előzmény: Joranne_Sutt (131)