geza2461 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 1054

Sziasztok kemencések!

 

Most már elárulom az egyik változtatásomat.

A kemence sütőtér alatti homokágyba,(tégla, agyag, homok, üveg) 12mm-es betonacélokat raktam, 2cm távolságonként.

Ügyelve arra, hogy a vége ne érjen semmihez, inkább 2cm maradjon el.

Ez azért kell, mert diletálnak a vasrudak, és mindent összetörne.

Ez hőtároló és egyenletes hősugárzóként működik.

A sütőtér bármejik részén süthetek, teljesen egyenletes.

A kemencét ha felfűtöm, 8-órán keresztül nyugottan süthetek, és az ajtó nyitogatásnál is csak nagyon lassan hül.

Két nap mulva még 60-80 fokos.

Ez köszönhető az Ytong borításnak is.

Több könyvben olvastam, hogy a kenyérnél jól fel kell fűteni, hogy szikrázzon az alja,

ebben ez esetben 300 c.fok körüli a hőfok, és minden egy pillanat alatt megég!

Tapasztalatom szerint, kb. 180-200 c.fokon sütök, ez jó a kenyérnek és a husoknak is.