Hát elvben az attól függ, hogy hová, mikor, milyen előadásra megy, de szerintem az ilyen eseményekre olyan ruhában "illik" menni, amilyenben csak akarsz, az a fontos, hogy ragyogj benne! (Miért, milyen dress code van a szinházjegyre írva?)
De látom, hogy már nagyon érik neked az a koktélruha :)))
Ezzel kapcsolatban két olyan konkrét eset jut eszembe amikor én rácsodálkoztam a viseletre:
Egyszer bő húsz évvel ezelőtt megnéztünk a barátaimmal egy darabot a Vígszínházban. Jó divatos darab volt, alig lehetett jegyet szerezni. Csak mi hárman voltunk öltönyben, pedig rendes esti előadás volt. (A többiek kivétel nélkül bölcsész-egyenruhában.)
Egyszer meg majdnem tíz évvel ezelőtt egy barátom meghívott a londoni Royal Festival Hall-ba Beethoven hangversenyre. Ott minden szélsőség képviseltette magát a farmertől a szmoking-kisestélyiig. (Én középutas sötét öltöny.)
A kettő között meg voltam egyszer a szegedi Nemzeti Színház francia nyelvű Carmen bemutatóján. A sorokban ott szorongott mindenki aki Szegeden "számít", ott aztán volt szmoking is meg nagyestélyi, talán még frakk is. Én meg (különben jól öltözött társaságban) a díszpáholyban foglaltam helyet, buggyos szabású éjkék kordbársony nadrágban és sárga ingpulóverben. Ott meg az én viseletemre csodálkozott rá az úri közönség. De arra most már nem vagyok büszke :)