pint Creative Commons License 2007.11.28 0 0 168
te tökéletes példa vagy arra, hogy az oktatási rendszer teljesen alkalmatlan a feladata ellátására.

valószínűleg azt hiszed, hogy a nyelvtudomány az arról szól, amit te nyelvtanórán tanulsz, hogy hogy kell írni ezt vagy azt a szót, majd kapsz egy osztályzatot, hogy mennyire jól sikerült az összes szabályt betartani. nem a te hibád, ha ezt hiszed, mivel nálunk ennyi fér a tananyagba. amit nyelvtanból tanítanak, az valójában nyelvészeti szakkifejezésekkel teletűzdelt illemtan. gyakorlati haszna igen csekély.

a nyelvtudomány viszont nem erről szól, hanem megfigyeli a nyelvben található rendszeres, szabályszerű jelenségeket. ilyenek vannak általánosak (pl a szó definíciója nyelvfüggetlen, és ugyanolyan problémák vannak vele minden nyelvben), vannak nyelvcsaládokra jellemzők, és vannak nyelvenként különbözők, vagy akár csak egyes nyelvjárásokban fellelhetők. olyan nyelvészt nem találsz, aki egy indoeurópai nyelvben megfigyelt jelenséget próbál ráerőltetni egy finnugor nyelvre.

csak egy érdekességet hogy mondjak: a magyar nyelvben a szó első szótagja hangsúlyos. kivéve ha nem. ugyanis azt, hogy "nem tudom, mit lehetne tenni" így mondjuk: "NEMtudom, MIT LEhetne TEnni". a nemtudom akkor tehát egy szó? vagy kivétel? egyes szláv nyelvekben az ilyen fajta tagadás egybe is van írva. na az efféle jelenségeket kutatja a nyelvészet.

azt is hiszed, hogy a tudomány előír és parancsol. szó sincs róla. a tudomány a megismételhető megfigyelésekről szól. az nem vita tárgya, hogy egy rugó végére helyezett súly kimozdítva egy rezgőmozgásba kezd, amit bizonyos elhanyagolásokkal le lehet írni szinuszfüggvénnyel. ez le is vezethető a newtoni mechanikából. az eredmények pedig magukért beszélnek: a híd áll, az mp3 lejátszó zenél, stb. a newtoni modell nem "igaz", hanem modell. a híd viszont igazi, és tényleg áll. a tudomány nélkül az emberi civilizáció végetér. a embert a tudomány tette egy majomból a legsikeresebb fajjá, az abszolút csúcsragadozóvá.

a diák ezt vagy elhiszi, mert egyest kap: ezt hívják beleverésnek. vagy elhiszi, mert látja a saját szemével, hogy ez a megfigyelés, ez a tény, ez a világ: ezt hívják meggyőzésnek. jelenleg az első történik a tanulók nagyrészénél. eredmény: egely kerék és ID.
Előzmény: csanad.b (157)